1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Sultan Alparslan MTAL Penceresinden

Sultan Alparslan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde (MTAL) beş yıldır kurum müdürü olarak görev yapmaktayım. Bu yazıda bu beş yıllık süreçte okul sanayi işbirliği ve atölye teknik yeterliliği açısından bir analiz yapacağım.

Sultan Alparslan MTAL Penceresinden
0

Sultan Alparslan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde (MTAL) beş yıldır kurum müdürü olarak görev yapmaktayım. Bu yazıda bu beş yıllık süreçte okul sanayi işbirliği ve atölye teknik yeterliliği açısından bir analiz yapacağım.

Bilindiği üzere mesleki eğitim pahalı maliyetli bir eğitim. Mesleki eğitim kurumları hangi maksatla kurulmakta? Sektörün istek ve beklentilerine uygun nitelikte, günün güncel özelliklerini üzerinde taşıyan teknik eleman” yetiştirmek maksadı ile kurulmuşlardır. Sektörün istek ve beklentilerine cevap verecek teknik eleman yetiştirmek için bazı şartların oluşması lazım gelir. Bu şartlar;

-Okulun her alanının bir kaç işletme ile istihdam işbirliği projeleri ve ortaklıkları olması elzemdir.

-okul atölye ve laboratuvarlarının günün şartlarına uygun donanımda olmalıdır.

-Okulla ilişkili olan işletmelerle birlikte bir takım teknik ve sosyal projeler üzerinde çalışılmalıdır.

-Okul atölye binalarının mimari yapısı açık olan alanların özelliklerine uygun şekilde olmalıdır.

-Okul atölyelerinde bazı üretimler yapılmalıdır.

-Okul ulusal ve uluslar arası yarışma, fuar vb etkinliklere katılım göstermelidir.

Yukarıda bahsettiğim hususlar bir mesleki teknik lisenin teknik olarak güçlü ve nitelikli olabilmesi için olmazsa olmaz şartlardır.

Sultan Alparslan MTAL özelinden incelediğimiz zaman yukarıda saydığım şartlar çerçevesinde karşılaştığımız tablo ile ilgili şunları söyleyebilirim;”2018 Ağustos ayında göreve başladığım bu okulda atölyeler teknik olarak zayıf, sanayi işbirlikleri de sınırlı idi. Teknik gelişimi sağlamanın ilk adımı okul sanayi-okul sektör işbirliklerini başlatmak ve sürdürülebilir hale getirmeyi sağlamak önemli idi. Bu anlayışla çalışmalarımıza devam ederken aşağıda belirteceğim istihdam işbirliği projelerine başlandı, bunların belli başlıları;

MTAL

1.Gıda Teknolojileri Alanı:

-BASF firması ile işbirliği

-Saffet Abdullah Firması ile işbirliği

-Mikrobiyoloji laboratuvarı kurulması

2.İnşaat Teknolojileri Alanı:     

-216 Mobilya firması ile işbirliği

-Güney Mobilya firması ile işbirliği

-Polat pencere firması ile işbirliği

-Winsa firması ile işbirliği

3.Tesisat Teknolojileri Alanı:

-Kas vana firması ile işbirliği

-TMS firması ile işbirliği

-İGDAŞ ile işbirliği

Bu işbirlikleri sayesinde okulumuz daha modern atölyeler kazandı, öğrenci disiplini ve davranışında olumlu gelişmeler yaşandı, firmalar istihdam edebilecekleri bir insan kaynağına kavuştu. Böylece

-Okul gelişti

-Öğrenci gelişti

-Sektör hem firmasına hem mesleki eğitime katkı yaptı.

Sonuç olarak ülke istihdamına katkısı olan bir işbirliği döngüsü sağlandı. Yeterli mi ?Elbette hayır .İşbirliği yapılan firma sayısını artırmalıyız. Okulun tüm alanlarının tüm birimleri modern günün şartlarına uygun hale gelmeli. Bu başarıldıktan sonra da daha iyi olmak adına sürdürülebilir bir çalışma atmosferi oluşturulmalıdır.

Okulu teknik pencereden analiz ederken üretim ile ilgili gelişimi sağlanamadığı, ulusal ve uluslar arası proje, yarışma ve fuar gibi etkinliklere katılımda yeterli hale gelinemediğini de belirtmek lazım.

Neticede lise programı uygulayan bir eğitim kurumuyuz. Bu analiz sadece teknik pencereden durumu ve bu minvalde yapılan çalışmalara dikkat çekmek içindir. Meslek liselerinin gelişimi için sektör işbirliğinin olmazsa olmaz olduğu çok açık. Bu işbirlikleri ve bu işbirliklerindeki verimliliği artırmak için;

-Okul ve atölye binaları faaliyet gösterine alana uygun olarak planlanmalı

-Okul sektör işbirliği için, her il özelinde ayrı eylem planları hazırlanmalı çalışma grupları kurulmalı ve bu çalışmalar en az beş yıl devam etmeli.

-Teknik öğretmen nitelikleri ve ödül-tecziye mekanizması günün şartlarına göre güncellenmelidir.

-Okullardaki alanlar il şartlarına ve güncel şartlara göre gözden geçirilmelidir.

Son Söz;

Mesleki eğitimde okul sanayi işbirliği makro somut bir çerçeveye oturtulmalıdır. Bu türden çalışmalar birkaç fedakar yönetici ve öğretmene bırakılmamalıdır. Meslek liseleri tam manasıyla üretime, istihdama katkı yapabilme potansiyeli olan stratejik kurumlardır.

qqqlogo1 | Eğitim Her Yerde

 

 

 

Facebook Yorumları

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu ,33 yıllık eğitim yöneticisi, Farklı platformlarda yazılar yazar, "Meslek Liselinin Kariyer Yolu" ve "Eğitimcinin Penceresinden" adlı kitapların yazarı. MstfAslaN Okuyan, düşünen, sorgulayan ve üreten bir "EĞİTİM UZMANI",bir yazar.MstAslN

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.