1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Üretim Lideri

Üretim Lideri
0

Yazımızın başlığı “üretim lideri”. Çünkü değişen, dönüşen bu günkü salgın günleri ile de “yeni normal” denilen bir duruma evrilen her şeyde olduğu gibi üretimde de yeni bir bakış açısı vakti geldi de geçiyor. Meslek Liselinin kariyer Yolu adlı kitabımda ortaya çıkan teknolojik gelişmelere karşı yeni endüstriyel yaşamla ilgili hususlara dikkat çekmek isterim:

Çağımızda teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin uygulamaya konulduğu endüstri, yaşamın bütün boyutlarını etkilemektedir. Teknolojik imkânlarla desteklenen çağdaş endüstri, toplumun en dinamik kuvvetlerinden biridir. Endüstrileşmenin hızlanması toplumdaki kültürel, ekonomik, politik ve eğitim gibi temel sistemleri etkilemektedir. Endüstrileşme sürecinde meydana gelen bu hızlı gelişme, toplumu oluşturan diğer sistemler arasında da kopukluklara neden olmaktadır. Örneğin, endüstri ile eğitim sistemi ele alınacak olursa, endüstri ile kullanılan teknolojik düzeyi geliştikçe, insan gücünün nitelikleri de değişmektedir. Şayet, eğitim sistemi sanayide ortaya çıkan gelişmelere vaktinde ayak uyduramaz ise, söz konusu iki sistemin arasında kopukluklar yaşanmakta ve eğitim sistemi içinde edinilen becerilerin sanayi alanında kullanılması pek fazla mümkün olmamaktadır (Alkan vd., 1996: 61-62).”

  Geleceğin üretiminde eğitim sisteminin içinde edinilen becerilerin sanayi içinde kullanılması bu günden çok daha fazla önem kazanacak. Bu yüzden geleceğin endüstrisinde sektör ya da endüstri için yapılan eğitimin planlanabilmesi için yeni dönemin istek ve ihtiyaçlarına cevap verecek üretim aktörlerinin yetiştirilmesine odaklanma mecburiyeti vardır.

ldr1 | Eğitim Her Yerde

Dünya Ekonomik Forumu’nun Gelişmiş Üretim ve Üretim Platformunun Geleceğini Şekillendirme ile ilgili bir yazısında yukarıda bahsettiğimiz üretim eğitim ilişkisi kapsamında yazımızın başlığı olan “üretim lideri” bağlamında genç imalat liderlerinden Y ve Z kuşaklarından bahsediliyor. Bu anlayışla üretimi sürdürülebilir, kapsayıcı ve dayanıklı hale getirmek için dönüştürme zarureti var. Dünyayı genç nesiller için gelecekteki sınırlar ve fırsatlar konusunda farkındalık oluşturulmalı. Her şey dönüşüyor. Üretim de buna dâhil. Dolayısı ile bu üretimi yönetecek, koordine edecek yeni nesil üretim liderlerine ihtiyaç olacak. Bu liderler bir plan dahilinde kurgulanacak “teknik eğitim” sistemi içerisinde yetiştirilmeli ve bu kişiler  yeni dönemin eko sistemindeki yerlerini almalılar. Bu çerçevede;

Gelişmiş İmalat ve Üretimin Geleceğini Şekillendirme Platformu çerçevesinde, Dünya Ekonomik Forumu, genç imalat liderlerinden oluşan yeni bir topluluk başlattı. Üretimin ilerlemesine bağlılık gösterirler ve küresel ekonomi için ödüllendirici, ilham verici ve değerli bir üretim kariyeri hedeflerler.

Topluluk, üretimi dönüştürmek ve sektörü genç kuşaklara dönüştürmek için yeni fikirleri şekillendirmek için Platform ‘un çalışmalarına ve gündemine katılıyor. Y kuşağının ve Z Kuşağının dijital dönüşümdeki hayati rolüne ilişkin düşünce liderliği ve iç görü sağlarlar ve topluluğun misyonuyla ilgili önemli proje ve girişimlerde yer alırlar.”

Yeni normal denen dönem ya da yeni yüzyılın yetkinlik özelliklerini taşıyan bireylerin eğitimine vurgu yapmaya çalıştım. Ancak asıl muradım eğitim içinde özel bir yere sahip olan “mesleki teknik eğitimin” gelecek vizyonu ile ilgili önemli konuya dikkat çekmek. Yeniden şekillenen dünya organizasyonunda dijital dönüşüm için “düşünce liderleri” endüstriyel dönüşüm için “üretim liderleri ”  yetiştirme zaruretini dikkatlerinize sunuyorum.

Yeni dönemi iyi anlar, doğru yorumlar ve elbette buna uygun bir eğitim anlayışı geliştirip geleceğin dünyasında  ön sıralardaki yerimizi alabiliriz. Bunun için hızlı hareket ederek gençlerimiz için parlak bir geleceğin temellerini atabiliriz. Unutmayalım gelecek gençlerindir. Geleceğin söz sahibi gençlerdir.

22 0.png1 | Eğitim Her Yerde

ALKAN, Cevat, DOĞAN, Hıfzı, İLHAN, Sezgin; Meslekî ve Teknik Eğitim Esasları: Kavramlar, Gelişmeler, Uygulamalar, Yönelmeler, Gazi Büro Kitabevi, Ankara, 1996.

ASLAN, Mustafa;Meslek Liselinin Kariyer Yolu,İstanbul,2015

https://www.weforum.org/projects/new-generation-manufacturing-leaders

Facebook Yorumları

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu ,33 yıllık eğitim yöneticisi, Farklı platformlarda yazılar yazar, "Meslek Liselinin Kariyer Yolu" ve "Eğitimcinin Penceresinden" adlı kitapların yazarı. MstfAslaN Okuyan, düşünen, sorgulayan ve üreten bir "EĞİTİM UZMANI",bir yazar.MstAslN

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Pelin Eren

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.