Çıktığımız eğitim yolculuğunda hangi yollardan nasıl geçeceğiz? Neler göreceğiz? Gördüklerimizi nasıl unutulmaz hale dönüştüreceğiz?
Okul öncesi eğitim uygulamaları, sosyal medyanın, internetin, çeşitli akıllı uygulamaların ve online paylaşım platformlarının sayesinde oldukça zengin, renkli ve keyifli etkinliklerle donatılmış gibi görünüyor.
Ancak bu etkinlikler belli bir planlama çerçevesinde de mi ilerliyor, yoksa yalnızca “farklı ve orijinal” göründüğü için mi uygulanıyor. Başka bir deyişle çocukların gelişim ve öğrenme süreçlerine sağladığı katkılar nasıl değerlendiriliyor?
Okul öncesi eğitimin en güçlü olması gereken tarafların başında “ölçme – değerlendirme” gelmektedir. Hem sınıfın genel ilerleyişi hem de sınıftaki her çocuğun bireysel farklılıkları doğrultusundaki gelişim ve öğrenme düzeyi nasıl? Bunu nasıl takip ediyoruz? Hangi metotları kullanıyoruz? Uyguladığımız programlar, çocuğa sunduğumuz etkinlikler, o yaş grubuna uygun mu? Aslında fazlaca basit veya karmaşık mı?
Çıktığımız eğitim yolculuğunda hangi yollardan nasıl geçeceğiz? Neler göreceğiz? Gördüklerimizi nasıl unutulmaz hale dönüştüreceğiz? Yolculuğumuz ne kadar sürecek? Bu yolculukta hangi araçları kullanacağız? Ve yolculuğun sonunda nereye ulaşacağız?
Okul öncesi eğitimde uygulanan tüm etkinlikler, oyuncaklar, materyaller, malzemeler… Yolculuğumuzda bize eşlik eden araçlardır. Onlar birer amaca dönüşürse, belki de çocuk için kaybolan zamanların mimarı biz olacağız.
Bu nedenle; her eğitim yılının başında aşağıdaki soruların cevabını netleştirerek yolculuğumuza başlamalıyız.
0-6 yaş döneminde çocuklara ne öğreteceğiz?
Bu yaş aralığındaki çocukların gelişim ve öğrenme süreçlerinin beklenen şekilde ilerlediğini nasıl bileceğiz?
Hazırladığımız programların çocukların gelişim ve öğrenme süreçlerini “iyi ve etkili” şekilde desteklediğini nasıl tespit edeceğiz?
Hepsinin yanıtı hazırsa, keyifle geçecek bir yolculuk bizi beklesin.