2023 Yılı Sonrası İngilizce Dilinin Vizyon Odaklı Konumu
0

Küreselleşme sürecinde “The Future of English: Global Perspectives” adlı yeni bir araştırma sonuçlarına göre, İngilizce dilinin önümüzdeki on yılda da dünyanın en çok konuşulan dili olma konumunu koruyacak ve öğretmenler İngilizcenin ana temasıyla büyük bir sevgiyle yer almaya devam edecektir. Elbette bu bizler için ve dile ilgili duyan herkes için çok güzel bir haber. Gelişen otomasyon, yapay zeka ve makine öğrenimi karşısında bile dil öğrenme statüsünü hep koruyacaktır.

“The Future of English: Global Perspectives”  adlı araştırma; British Council tarafından 2020 yılında başlatılan büyük bir araştırma çalışması ve küresel katılım programının yer aldığı birinci sayı olarak belirlenmiştir. İngilizcenin Geleceği araştırma programı, İngilizcenin küresel bir dil olarak kullanılmasına yön veren, dil açısından özellikle de öğrenim ve öğretme kapsamında trendlere ışık tutacak veriler sağlamaktadır. Sosyal kapasite açısından yapımcılar, eğitimciler, araştırmacılar ve bu önemli konuyla ilgilenen her kesimi kapsayan bir analiz çalışmasıdır.

eng | Eğitim Her Yerde

  • Küresel olarak araştırmaya konu olan “The Future of English: Global Perspectives” olarak elde edilen önemli bulguları da özetlemek istiyorum.
  • İngilizce, dünyada en çok konuşulan dildir. Küresel iletişim dilidir ve bu konumu muhtemelen önümüzdeki on yıl ve sonrasında da koruyacaktır. Bu cümleyi büyük bir mutlulukla tekrarlamak istedim.
  • İngilizce, dünyanın her yerindeki öğrencilere zengin dilsel fırsatlar sağlamak için diğer dillerin yanı sıra giderek artan bir şekilde önemli bir rol oynamaya devam edeceği görülmektedir. Özetle; İngilizce dili sosyal alandaki kariyer adımlarında ve etkinliklerde yer almayı güçlendirecek ve ikinci dil kapsamında eğitim açısından da etkin bir kaynağı sağlayacağı anlaşılmaktadır.
  • Yeni teknolojiler düşünüldüğünde bile, İngilizce öğrenme isteği ile öğretmen ihtiyacı arasında güçlü bir bağlantı vardır.

Kısa Önemli Bilgiler

“ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkeler dışında diğer ülkelerde de birçok kişi İngilizce konuşabilmektedir. Ana dili dışında İngilizceyi ikinci dil olarak konuşanları da belirlersek dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişi İngilizce konuşmaktadır.

 İngilizce altmış yedi ülkenin resmi dili olarak kullanılırken yirmi yedi ülkede de İngilizce ikinci resmi dil olarak ilan edilmiştir. Tarihsel konularda altında yatan neden ise İngiliz İmparatorluğudur. Yüzyıllar boyunca İngiliz İmparatorluğu topraklarını genişletmeyi bir hedef bilmiş ve dil alanında da egemen olmuştur.”

  • Özel sektör olsun kamu sektörü olsun dil eğitimi sağlamadaki boşlukları doldurabilir ve öğrenciler için fırsatları arttırabilmektedirler. Ancak, bazı özel hizmetlerin kalitesi değişkendir ve rapor, kamu ve özel sağlayıcılar arasında daha fazla işbirliği önermektedir.
  • Politika meydana getirenler, değerlendirme uygulamalarının günümüzün çalışma, iş ve sosyal etkileşimleriyle ilgili kalmasını sağlamak için İngilizce yeterliliğini değerlendirme yaklaşımını sürekli olarak gözden geçirmesi önem arz etmektedir.
  • Teknoloji, daha fazla sayıda öğrencinin dil öğrenimine erişmesine yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Araç ve gereç olarak görevini yerine getirmede önemli bir materyal olarak kabul edilmektedir. Ancak yayın, teknolojiye erişimi olan ve olmayanlar arasındaki uçurumu genişletme riski taşıdığını da tespit ettiği ve bu farkın ilerlediği sonucu ortaya çıkmıştır.
  • Değişimin elbette olduğu görülmüştür. Rapor, anadilde akıcılık idealinden dil yeterliliğine yönelik daha uygulamalı ve etkinliğini güçlendirilmiş bir yaklaşıma doğru kademeli, sektör öncülüğünde bir kayma olduğunu ifada etmektedir.
  • British Council tarafından gerçekleştirilen bu ve benzeri çalışmalar, gelecekteki araştırmaları bilgilendirmek için küresel olarak dil gelişimi ve vizyonu açısından veri toplamayı yönlendirecektir. Hatta bu yakınlarda uzun vadeli taahhütlerinin bir parçası olarak, 2022’de ilk dört hibeyi Birleşik Krallık liderliğindeki uluslararası projelere veren yeni ve büyük bir “Future of English” araştırma hibe programını da başlatmış oldular.

eng2 | Eğitim Her Yerde

Böyle araştırmaların temel amacı; engelleri yıkmak ve milyonlarca öğrencinin becerilerini geliştirmesine, uluslararası bağlantılar kurmasına ve hayatlarını değiştirecek fırsatlara erişmesine yardımcı olmak için İngilizcenin gücünü savunmak olduğunu belirtilmektedir.

Kaynak

Global Perspectives

Steve Copeland ve editörlüğünü Profesör Barry O’Sullivan (British Council’ın tamamı)

British Council

The Future of English Araştırma Raporu

Sefa Sezer

İngilizce Öğretmeni / English Teacher

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.