5 Yaş Okul Öncesi Zorunlu Oluyor
0

Anaokullarının temel işlevi; çocuğun oyun ogereksinimini karşılaması için olanaklar yaratmaktır. Sosyalleşmesi ve öğrenmesi buna bağlı olarak mümkün olur. Fiziki koşullar, güvenlik ve materyaller konusunda gösterilen itina çocuğa özgürce oyun oynamayı, işini iyi yapan eğitmenler ve doğru planlamalar ise sosyalleşerek, paylaşarak öğrenmesini sağlar.

Yaşamın hangi dönemi tam olarak yaşanmazsa bir sonraki döneme geçiş zorlaşır. Erken çocukluk dönemini verimli ve sağlıklı geçiren çocuk okula başladığında sorun yaşamazken anaokulu eğitimi almayan çocuklar sosyalleşme ve öğrenme konusunda güçlüklerle karşılaşırlar. Daha belirgin olarak, erken dönem uyumsuz şemalar, yaşamın ilk yıllarındaki deneyimlerle şekillenen, geçmişten bize miras olarak kalan ve gelecekteki yaşantılar için bir harita sunan bilişsel yapılar olarak düşünülebilir. Bu bilişsel yapılar, oluşmaya başladığı dönemde, birey için belirli bir dereceye kadar işlevsel yollar sunmakta ve olumsuz yaşam olaylarının üstesinden gelinmesine yardımcı olmaktadır. Ancak, ilerleyen yıllarda, erken dönem uyumsuz şemalar çeşitli olaylarla ya da durumlarla etkin hale geldiğinde, bu şemalardan oluşan bilişsel haritamızın sağladığı yollar, işlevsiz hale gelebilmekte ya da yanlış/hatalı olabilmektedir. Bir başka ifadeyle, daha önceki yaşantılarımızdan kalan mirası taşıyan haritamız, bugünün koşullarına uygun gelmemekte ve bireylerin, haritalarını yeni olumlu deneyimlerle şekillendirmeleri ya da haritalarına yeni yollar eklemeleri ihtiyacı ortaya çıkmaktadır (Arntz ve Van Genderen, 2009; Young ve ark., 2003). Ne kadar iyi anne babalar olursak olalım ev ortamında verebileceklerimiz kısıtlıdır. Zamanı geldiğinde okul öncesi kurumlara gitmelerini sağlamak bizim görevimiz ve onların gelişmesi için çok ama çok önemli bir fırsat.

Bakanlık üç yıl içinde 5 yaş erken çocukluk eğitiminin zorunlu hale getirilmesini hedefliyor. Erken çocukluk eğitimi, çocukların sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor gelişimini destekleyen, yaşam boyu iyi olma haline katkı sağlayan bir eğitim basamağı ve bu bilinçten hareketle, şartları elverişsiz evlerdeki çocukların erken çocukluk eğitiminde araç-gereç ihtiyacı karşılanması gerekiyor. Toplum temelli erken çocukluk hizmetlerinin yaygınlaşmasına bağlı merkezler, atölyeler ve gezici otobüs sınıfların devreye sokulması gerekmekte.

İlkokul ve ortaokul eğitim dönemlerinin hayatın temelini oluşturduğuna vurgu yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu dönemde verilecek eğitimin, sağlam bir zeminde oluşmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Temel eğitime aşırı bir akademik anlam ve içerik yüklemeden basit, sade ve çocuğun doğasına saygılı bir yaklaşımın benimseneceğini bildiren Selçuk, “Öğrenme ekosistemi içerisinde çocukları şimdiye uyandıracak ve geleceğe hazırlayacak vasıfta bir bilinç ve farkındalık geliştirmek temel eğitimde esas olacaktır.” ifadesini kullandı.

Ziya Selçuk, “Bu amaçları hayata geçirebilmek için ilkokul kademesinin amaçları dikkate alınarak, çocukların değerlendirilmesi not yerine beceri temelli etkinlikler doğrultusunda yapılandırılacak, Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi temel eğitimin omurgası olarak ele alınacak, ilkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacaktır.” dedi.

Vizyon kapsamında beş yaş zorunlu eğitim kapsamına alınarak , erken çocukluk eğitiminin niteliğini artırmak için ortak kalite standartları geliştirilerek uygulanacağını düşünüyor ve diliyorum.

 

Kaynaklar

Arntz, A. ve Van Genderen, Sınır Kişilik Bozukluğu için Şema Terapi. (M. Şaşıoğlu ve S. Kohen, Çev.). İstanbul: Psikonet Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 2009.)

Young, J. E., Klosko, J. S. ve Weishaar, M. E. (2003). Schema therapy: A practitioner’s guide. New York: The Guilford Press.

Facebook Yorumları

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimini, Anadolu Üniversitesi İlkokulda Yenilikçi Eğitim yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çeşitli okullarda öğretmenlik mesleğini sürdürdü. Eğitimde Sistemsel Düşünme Yaklaşımı Uygulayıcılığı, Okul Öncesinde Oyun, Yaratıcı Drama ve Montessori Eğitmenliği çalışmalarını sürdürmektedir. “Eğitim Her Yerde” eğitim sitesinde okul öncesi eğitimi ve çocuk gelişimi eğitimi alanlarında yazılar yazmaktadır. Aynı zamanda Eğitim Her Yerde yazarları ile birlikte kitap çalışmasında yer aldı. Birçok çalıştay ve sempozyuma katılarak sunum ve atölye gerçekleştirdi.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.