“AB Projesi ya da Avrupa Birliği Projeleri Avrupa Birliği tarafından eş güdümlü eylemleri arttırmak amacıyla oluşturulmuştur. Ekonomi ve politikanın dışında sosyal, kültürel, teknolojik, sağlık ve eğitim bakımından gelişimi hedeflenmektedir. Bu projeler Avrupa Birliği Komisyonu’na bağlıdır, Avrupa Birliği’nin genel bütçesinden dış ilişkileri ve kültürler arası diyaloğu kuvvetlendirme adına gerekli para ve kredi sağlanmaktadır. Avrupa Birliği Projeleri ve Programlarından sorumlu olan Avrupa Birliği Komisyonuna bağlı Genel Müdürlüklerdir. Avrupa Birliği Projeleri, Avrupa Birliği’ne tam üye ve aday üye olan ülkelerin vatandaşları üretebilmektedir. Avrupa Birliği’ne üye veya aday üye olan ülkelerin vatandaşları proje yönetimi eğitimi alarak yasal prosedürleri yakından tanıyıp AB Projesi’ni yazma becerisine sahip olabilmektedir.“
AB projeleri ile ilgili genel bilgilendirmeden sonra eğitim kurumlarında AB projeleri ile ilgili düşünce, öneri ve fikirlerimi yaşanılan tecrübeler çerçevesinde sizlerle paylaşmaya gayret edeceğim. Okullarda verilen eğitimin etkili olabilmesi için yapılan eğitim hayatın içinde olmalıdır. Bunun için ise proje merkezli uygulamayı esas alan sanat, spor ve edebiyat eksenli bir eğitim anlayışı olmazsa olmazdır. Bunun yanı sıra Eğitim, üretilen projelerle çok daha fazla etkili olabilir.
Bu çerçevede AB eğitim projeleri ile ;
A)Öğrenciler yurt dışı ülkelerin öğrencileri ile aynı projede bulunuyor.
B)Öğretmenler yurt dışı ülkelerin öğretmenleri ile aynı projede yer alıyor.
c)Türkiye’de yabancı öğretmen ve öğrencilerden oluşan heyet misafir ediliyor
D)Öğretmen ve öğrenciler Projede yer alan ülkelere ziyaretler gerçekleştiriyorlar.
E)Birlikte yapılan etkinliklerin oluşturduğu bir ortak sonuç raporu ile proje sonuçlanıyor.
AB eğitim projelerinin en temel bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
A)Öğrenci ve öğretmenler yurt dışına çıkma tecrübesini yaşıyorlar.
B)Ülkemizi ve Milletimizi yabancı ülke ve milletleri tanıtma fırsatını yakalıyorlar
C)Öğretmen ve öğrencilerimiz de aynı şekilde yabancı milletleri ve ülkeleri tanıma fırsatını yakalıyorlar.
D)Bu süreçte karşılıklı kültürler, gelenekler ve coğrafyalar tanınıyor.
E)Edinilen yakınlıklarla gelecekte ülkelerin ikili ilişkilerine olumlu katkıları olabilir. F)Yabancı dil becerileri ve bilgisi gelişiyor.
Özellikle bu projelerin üzerinde duruyorum. Bütün okullarımıza öğrenci ve öğretmenlere ısrarla AB eğitim projelerini takip ediniz, proje içinde yer alınız diye sesleniyorum. Proje uygulama ile ilgili zorluklar var belki de onları önümüzdeki yazılarda dile getirebilirim. Ama inanılmaz bir vizyon inanılmaz bir heyecan süreci olduğunu düşünüyorum. Kendi milletini doğru tanıtma fırsatı ve birçok Avrupa ülkesinde gerek hayata dair gerek eğitimle ilgili inceleme fırsatı yakalanan projeler olarak görüyorum.
Memleketimize ve Milletimize lafla değil, ürettiklerimizle hizmet edelim. Kendimizi yetiştirelim, geliştirelim, dünyayı tanıyalım. Edindiğimiz tecrübeleri de döndüğümüzde ülkemize yararlı projelerde kullanalım. Bunun mutluluğunu ve onurunu yaşayalım
Son söz;
Milli Eğitim Bakanlığı AB projeleri konusunda daha çok öğretmeni eğitime almalı. Her okula en az iki proje uzmanı öğretmen ataması yapılmalı. Belki de okullarda AB proje uzmanı norm kadrosu olabilir. Tüm çalışmalar sistematik olmalı, tesadüflere bırakılmamalıdır.
Yazıyı Atatürk’ten gençlere hitaben söylediği bir sözle noktalayalım;
“Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
Kaynakça:
https://www.yatirimkredi.com/ab-projesi-nedir