Çocuklarda özgüvenin sağlanması için çocukların sevilmesi; değer ve kabul görmesi gereklidir. Çocuklar, sevildikçe kendini değerli görecek ve dış dünyaya karşı perdelerini açacaktır. Çocuklarınızın perdelerini kapatmamanız dileğiyle!
Yabancılardan neden çok utanıyor?
Günümüzde çocuklar korunaklı ortamlarda yetişiyor. Hayatları, anne-babaları ya da bakıcıları gibi çekirdek ailede geçiyor. Eskiden olduğu gibi güvenli sokaklarda arkadaşlıklar kurulmuyor. Komşusu bile çocuğa yabancıyken bir yabancıdan çekinmesi çok olağan bir durum haline geliyor. Aileler de çocuklarına bir zarar gelmesinden korkuyorlar ve yabancılara karşı temkinli yetiştirmek zorunda kalıyorlar. Çocuğunuzun yanına bir yabancı yaklaştığında bacaklarınıza sarılması da şaşırtıcı gelmiyor.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Ailenizde kaygılı biri varsa öncelikle onun baş etme becerilerini geliştirmesi gerekebilir.
• Çocuğunuza ismini sorduklarında söylemek istemiyorsa ısrarcı olmayın. Bu kararı kendi alsın.
• Onun yerine siz söyleyip onu yetersiz hissettirmeyin. Kendi isminizi söyleyerek model olabilirsiniz.
• Bu durum sadece yabancılara karşı bir utanma mı? Ya da ilk girdiği ortamlara mı yavaş ısınır? Buna bakmak gerekir.
• Aile olarak yabancılara karşı tutum konusunu fazla işlemiş olabilir misiniz? Çocukları korumak adına yapılan bazı davranışlar kaygı yaratabilir.
• Çocuğunuzun yabancılardan, komşusundan utanması ya da çekinmesi kötü bir durum değildir. Hayatında çok fazla deneyimi olmadığı için nasıl davranacağını bilemiyor olabilir.
• Bu çekingenlik okuldaki öğretmenlerine karşı da yıl boyunca devam ediyorsa bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Kendini rahat ifade edebilmesi için ne yapabilirim?
Bazı çocuklar kendilerini rahat ifade edemezler. Konuşurken sesleri kısık çıkar, çok konuşmazlar, herkes onlara baktığında çekinirler. Çocukların kendilerini ifade edebilmeleri için öncelikle evde sözünün kesilmeden dinlenilmesi gerekir. Kendilerini anlatırken cesaretlendirilmesi önemlidir. Hatalarının yüzüne vurulmaması ve görmezden gelinmesi gerekir. Anne- baba olarak mükemmeliyetçi olmak yerine toleranslı olunmalıdır. Çocukların sadece konuşurken kendini ifade etmesi değil, birçok alanda da bunu yapabilmesini sağlayabilirsiniz. Siz çocuğunuzun kaynaklarını artırdığınızda, çocuğunuzu güçlendirdiğinizde ve teşvik ettiğinizde bir süre sonra zaten kendini ifade edebilen bir çocuk olacaktır. Bu aşamada yapabilecekleriniz;
• Akranlarının arasında olması ve onlarla bol bol oyun oynamasını sağlayabilirsiniz.
• Anne baba olarak evde kukla oyunları oynayabilirsiniz. Kuklalar, çocukların dil ve kendini ifade etme becerilerini geliştirmenin yanında hayal gücü ve sosyal becerilerini de geliştirmektedir.
• Kendisini sanatla ya da onun sevdiği bir alanda ifade etmesine yardımcı olabilirsiniz.
• Çocuğunuzun duygularını ifade etmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunu konuşarak ifade edemiyorsa sanatla dışa vurması için teşvik edebilirsiniz.
• Çocuğunuzun kendi kıyafetlerini seçmesine izin verebilirsiniz. Bazı seçimler sizi rahatsız etse de (çorapları farklı giymesi, yanlış eşleşmiş elbiseler giymesi) bağımsız düşünme becerilerini geliştirmek için harika bir fırsattır.
• Çocuğunuzun dansla, jimnastikle, oyunla, resimle, şarkıyla, dramayla kendini ifade etmesini sağlayın. Çocukların kendilerini ifade etme yolları birbirinden farklıdır.
• Her çocuk sözel alanını güçlü kullanıp çok konuşacak diye bir kural yoktur. Sizin çocuğunuz hangi alanda kendini ifade etmekte güçlüyse o alana yönelebilirsiniz.
Özgüven eksikliği nedenleri için okul psikoloğunuz varsa yardım alabilirsiniz. Derinlemesine incelendikten sonra ne yapacağınız ile ilgili size ve çocuğunuza özel öneriler verebilir ya da dışarıdan destek alınması ile ilgili yönlendirme yapabilir.
pdr.suleerk
pdr.suleerk@gmail.com