Bir asırdan uzun bir zaman önce Amerikalı filozof ve eğitimci John Dewey, çocukların büyük sınıflarda ders dinlemektense küçük gruplar halinde, gerçek hayata dair olaylar üzerine kafa yorduklarında daha iyi öğrendiklerini ve kalıcı öğrenmeler yaşadıklarını fark etmiştir. Artırılmış gerçeklik uygulamaları tam da bu düşünceyi destekler nitelikte. Sınıfta küçük gruplar halinde iş birlikçi bir öğrenme ortamı sağlayabilirsiniz. Şimdi bir kaç uygulamaya ayrıntılı bir şekilde bakalım;
AR CİRCUİTS
AR Devreleri uygulaması sayesinde fiziksel elektrik bileşenleri ile güvenlik endişeleri olmadan gerçekçi devreler inşa edip test edebilirsiniz. AR Devreleri uygulaması ile fiziksel elektronik kitlerin ihtiyaç duyduğu birçok yeni ve yedek parçayı satın almaya gerek yoktur.
Uygulamanın web sitesinden bileşen kartlarını ücretsiz olarak indirip çıktı alabilirsiniz. Öğrenciler öncelikle masanın üzerindeki kartları yerleştirerek devreler tasarlamaya başlarlar. Daha sonra mobil cihazlarında uygulamayı kullanarak devreleri test edebilir ve etkileşime girebilirler. Her devrede istediği devre elemanlarını seçilebilir ve anahtarlar açılıp kapatılabilir.
Bu uygulama ile farklı seri, paralel ve kombinasyon seri-paralel devreler de oluşturabilirsiniz. Devre tasarımı ve bileşen özelliklerinde meydana gelen değişikliklerin çeşitli bileşenlerin çıkışını nasıl etkileyeceğini öğrenciler gözlemleyebilir. Aşağıda uygulama kartlarının örneklerini sizinle paylaşıyorum.
VİRTUALİ TEE
Çocuklar için soyut olan bilgiler bir nesneyi hayata geçirdiğinizde kalıcı olmaktadır. Öğrenmenin de en iyi yolu bir şeyleri deneyimlemektir. Bu yüzden vücudunuzun içinde ışınlanarak öğrenmeye ne dersiniz? Öğrencilerin tabiki çok hoşuna gidecektir. Bu tişört ile çocuklarda kalıcı öğrenmeler sağlayabilir ve sistemlere bakma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Öğrenciler şüphesiz arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile daha fazlasını öğrenmek için meraklı hale geliyorlar. Sistemleri öğrencilere aktarabilmek hele ki 6. sınıf öğrencilerine aktarmak oldukça zor artırılmış gerçeklik uygulamaları bu aşamada işimizi kolaylaştırabilir ve karmaşık bir konuyu anlattığımızı bize unutturabilir.
AURASMA ve BLİPPAR
Aurasma ile önemli gördüğümüz ve öğrencilerin çok karıştırdığı bir bölümü kendimiz video çekerek ya da hazır bir video kullanarak çalışma kağıdına yerleştirebiliriz.
Öğrenci çalışma kağıdında takıldığı bir yer olduğunda bu video ile anında eksik olduğu kısmı giderebilir. Aynı zamanda hazırlamış olduğumuz çalışma kağıtlarına süpriz görseller de koyabiliriz. Ya da aurasma uygulamalası ile artırılmış gerçeklik olan bir sınıf panosu hazırlayabiliriz. Merak edenler blippar uygulamasını da araştırabilirler.
Fen bilimleri derslerinde kullanabileceğiniz diğer artırılmış gerçeklik uygulamalarını da incelemek isteyenler için liste halinde paylaşıyorum.
AR BİLİM KARTLARI
3D ZOO AR
AR FLASCARD SPACE
ANATOMY 4D, EXPEDİTİONS ve VİSUAL ANATOMY
ZSPACE