“Hayal gücümüz, gerçekliğin sınırını belirler.”
Metaverse’in ne olduğu ve neleri kapsadığı üzerine net bir tanım yapmak mümkün değildir. Ancak Yunanca “ötesi” anlamı veren “meta” ön eki, “evren” anlamına gelen “verse” sözcüğüne getirilerek metaverse sözcüğünü oluşturulmuştur.Bu sözcükle kastedilen, modern teknolojinin şu anda üretebildiğinin ötesinde bir olasılıklar evrenidir. Metaverse, hem gerçek evreni hem de pek çok sanal alt evreni kapsayan çok boyutlu kurgusal bir dijital evrendir. Fiziksel ve dijital gerçekliklerin birleştirildiği bir dünyayı görselleştirerek oluşturdukları yeni evren için “metaverse” terimini kullanılmaktadır. “Ayna dünyası”, “mekânsal internet” ve ” artırılmış gerçeklik bulutu” gibi diğer ifadeler bukavramı karşılasa da “metaverse” şu anda kullanılan en popüler terimlerdendir.
Metaversenin içeriği, işleyişi hakkında bilgi verelim: Metaverse kavramı, ilk olarak, insanların üç boyutlu bir sanal dünyada avatar biçiminde birbirleriyle etkileşime girdiği, NealStephenson’ın 1992’de yazdığı bilim kurgu romanı SnowCrash’ta ortaya çıktı. Romanda, gerçek hayatta olduğu gibi metaverse, bildiğimiz şekliyle internetin sanal bir 3D uzantısıdır. Gerçek zamanlı etkileşim söz konusu olduğunda kullanıcılarına büyük özgürlük sunarken onların hayal edebilecekleri herhangi bir çevrim içi ortam oluşturmalarına da olanak tanır.
Metaverseyi, gerçek dünyanın sanal bir ortamdan yeniden oluşumu olarak ifade edilebilir. Kullanıcılar, sahip oldukları mülk üzerinden metaverse spor alanlarından okullara kadar her şeyi inşa edebilecekleri bir sanal ortamdır. Teorik olarakmeta veri tabanında oturum açmak, internette oturum açmak gibi olacaktır. Bunun dışında, içeriği bir ekranda görüntülemek yerine bir kulaklık (ek olarak nesneleri almak için bir hareket izleyici) kullanırsınız. Yeni artırılmış gerçeklikgözlüğünüzü takabildiğinizde ve aniden dünyada dolaşan bu hologramları gördüğünüzde artık metaversenin içinde olduğunuzu anlayacaksınız. Ancak hiç kimse bunun tamolarak nasıl çalışacağını veya mümkün olup olmayacağını bilmemektedir. Bir teori, şirketlerin platformlarını uyumlu ve kapsayıcı olacak şekilde oluşturacakları ve kullanıcıların bir tarayıcıda, bir sekmeden diğerine geçerken aynı şekilde alanlar arasında geçiş yapmalarına izin verecek biçimde olacağı yönündedir.
Metaverse, katılımcıların kendi sanal ortamlarını oluşturmak için kullanabilecekleri sayısal bir ortamdır. Aynı zamanda, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların diğer yöntemlerden daha insani bir şekilde bağlantı kurabileceği bir alandır.Metaverse, dünyanın her yerindeki diğer kişilerle sanal olarak etkileşim kurmak için mükemmel bir yöntem sunar. İsteyen ve imkânı olan herkes, her yerde bir sanal gerçeklik başlığı takabilir veya sanal bir alanda oturum açmak ve başkalarıyla yüz yüze iletişim kurmak için web tarayıcısını kullanabilir. Metaverse, hayatımızın birçok alanında birçok potansiyel uygulamaya sahiptir.
Ailelerin ve arkadaşların daha önce görülmemiş şekillerde etkileşim kurmasının da başka bir yoludur. Kısa zamanda insanlar, sanal dünyada, kulaklıklar aracılığıyla öğrenebilecekleri, oynayabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri alternatif dijital gerçekliklere erişebileceklerdir.
Gelişmiş bir dünya sizi bekliyor!