Öğrencileri kendileri için hedefler belirlemeye teşvik etmek (öz-düzenlemeli öğrenmenin ilk aşaması), onların gelişim odaklı bir zihniyet geliştirmelerine yardımcı olur.
Hayatta bir gayesi olmayan insanlar, bir nehir üzerinde akıp giden saman çöplerine benzerler; onlar gitmezler ancak suyun akışına kapılırlar.” (Seneca)
Pek çok öğrenci, akademik hedefler belirlemek için gerekli araçlara sahip olmayabilir ve değişimi hayata geçirecek ve bu hedeflere ulaşmak için doğru stratejilerden yoksun olabilir. Öğretmenler, öğrencilerin gerçekçi ve uygun olduğu kadar ulaşılabilir akademik hedefler belirlemelerine yardımcı olacak bir yapı oluşturmalarını sağlayabilirler. Hedef belirlemenin sadece okul yılının başlangıcı için bir faaliyet değil, devam eden bir süreç olduğuna dikkat etmek önemlidir.
Akademik hedefler belirlemek, kişisel öğrenmenin ilk aşamasıdır. Kişisel öğrenme her zaman bir hedef planlama aşamasıyla başlar. Hedef belirleme, çeşitli nedenlerle öğrencilerimizde büyüme ve gelişme için önemli bir bileşendir:
- Öğrenme sürecini ihtiyaçlarına göre kişiselleştirir.
- Öğrencileri güçlendiren niyet ve motivasyon yaratır.
- Sorumluluğu öğrencilere yönlendirebilmek için hesap verebilirlik sağlar.
- Öğrencilerin ihtiyaçlarını savunmaları için bir temel sağlar.
Hedef belirleme, uygun olduğu sürece her yaşta yapılabilir. Hedefleri yansıtma ve gözden geçirme ile birlikte hedef belirleme becerisini öğretmek, öğrencilere akademik gelişime yönelik büyüme zihniyeti için kendi kendini düzenleyen öğrenme araçlarına sahip olma fırsatını verebilir.
Anaokulu seviyesindeki küçük yaş gurubu öğrencilerle hedef belirlerken daha fazla iskeleye ihtiyaç vardır. Her günün başında öğrenciler, önceden belirlenmiş olası seçenekler listesinden bazı eylemleri temsil eden bir emoji veya resim seçebilirler. Sanal olarak öğretiliyorsa, öğrenciler bunu oturumun başında yapabilirler. Yüz yüze ders görüyorlarsa, öğrenciler hedeflerini sıralarına veya masa alanlarına ya da belki sınıfta görüntülenen bir çizelgeye bantlayabilirler. Sınıf, hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için neler yapabileceklerini tartışarak birkaç dakika geçirebilirler. Öğretmenler, diğer öğrencileri akranları için önerilerde bulunmaya davet edebilir. Günün sonunda, öğrencilerin kendilerini yıldızlarla derecelendirmelerine ve ertesi gün için işleri nasıl farklı şekilde yapabileceklerini düşünmelerine izin verilmelidir.
İlk ve ortaokul seviyesinde yaşça biraz daha büyük ve yazabilen öğrenciler için, yapışkan notlar kullanarak kısa vadeli günlük hedefler kullanarak yaratma, planlama ve hedefler üzerinde yansıtma alışkanlığını geliştirmenin mükemmel bir yolu olabilir. Günün başında, öğrenciler belirli bir gün için niyetlerine odaklanmak istedikleri bir görev, davranış veya beceriyi hayal etmek için birkaç dakika ayırırlar. Öğrencilerin notları görünür bir yerde tutmasına izin verilir, böylece gün boyunca hedefe geri dönebilirler. Günün başında ve sonunda bir ortakla, küçük bir grupla veya tüm sınıfla sınıf sohbetleri eklenebilir.
Öğrenciler daha gelişmiş yazma becerilerine sahip olduklarında, bir seyir defterinde hedeflerinin bir çizelgesini veya tablosunu tutmaları yararlı olabilir. Öğrenciler sabahları sadece hedefleri değil, bir eylem planını da kaydeder ve ardından günün sonunda iyileştirme stratejileri üzerinde düşünürler. Her haftanın sonunda, öğrencilere aşağıdaki gibi yapılandırılmış istemlerle gelecek hafta için hedeflerini yansıtmaları için zaman tanınabilir:
- Haftanın hedef seçimleri hakkında ne düşünüyorsunuz? (Gerçekçi ve uygun muydular? Bu zamanda gelişme için en çok ihtiyaç duyulanlar mıydı?)
- Hedeflerinize doğru nasıl ilerlediniz? (Net, uygulanabilir adımlarınız var mı?)
- Haftanın bazı galibiyetleri nelerdi?
- Bu hedeflerin gelişimini geliştirmeye devam etmenin bazı yolları nelerdir?
Bir seyir defteri işlevsel bir şekilde, öğrencilerin yaratıcılık ve kişiselleştirme ile meşgul olmalarına izin vermek için daha motive edici bir deneyim olabilir. Süreçle eğlenmelerine ve bir hedef yolculuk haritası oluşturmalarına izin verin. Haritanın sonu olan bir hedef belirlerler. Ayrıca, bu hedefe giden yol veya yolculuk boyunca tamamlanacak farklı kriterler veya adımları da haritada gösterebilirler. Öğrenciler daha sonra yolculuklarının ilerleyişinin görsel bir taslağına sahip olurlar.
Lise öğrencileri için, hedefleri tekrar gözden geçirme konusunda düzenli bir alışkanlık yaratmak için her ünite veya bölümden sonra bir yansıma sayfası kullanılabilir. Öğrencilere aşağıdaki soruları yöneltebilirsiniz:
- Bu bölümün veya konunun kazanımları nelerdi? Başka bir deyişle, hangi şeyleri iyi yaptınız veya hangi yönde kendinizi geliştirmenize yardımcı oldu?
- Kendinizi geliştirebileceğiniz bazı alanlar nelerdir? Daha fazla dikkat veya odaklanma gerektiren bazı alanlar nelerdir? Farklı olarak ne yapabilirsiniz?
- Hangi spesifik ve somut eylemleri yapabilirsiniz?
- Kendinizi nasıl savunabilirsiniz? Başka bir deyişle, öğretmeniniz, akranlarınız veya başkaları sizi hedefinize doğru nasıl yönlendirebilirler?
Hedef belirleme, sınıf yönetimine ve akademik performansa yardımcı olabilir. Öğrencilerin bir sonuca ulaşmak için beklentilerin ve somut yöntemlerin daha fazla farkına varmalarını sağlar. Kurduğunuz iskeleler, süreci daha yönetilebilir hale getirir. Yansıtıcı ve yinelemeli hedef belirleme ile öğrenciler, ilerlemelerini izlemeye ve bunun üzerine düşünmeye girişirken bir büyüme zihniyeti oluşturacaklardır.