1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

Sınav kaygısı nasıl yönetilir?

Sınava az bir süre kaldı, adayları ise stres sardı. Peki bu stres nasıl yönetilir, sınav anında kaygıyı azaltmak için neler yapılır? İşte detaylar…

Sınav Kaygısı Nasıl Yönetilir?
0

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hepimizin bildiği gibi 17 ve 18 Haziran’da yapılacak. Sınava hazırlıklar sürerken adayların kafasını karıştıran sorular peş peşe geliyor. “Sınava hazır mıyım, sınava çalışmayı kaç gün önce bırakmalıyım, .. vs” Öncelikle hiç bir sınav dünyanın sonu değil tabi böyle diyoruz da adayları asıl korkutan belki de ömür boyu yapacakları meslek için ilk adımın bu sınavdan geçeceğini bilmek. Aslında o da öyle değil tıp okuyup oyunculuk yapan da var işletme okuyup kasiyer olarak çalışan da yani biz elimizden geleni yapacağız ama bizim için hayırlı olanı bilemeyiz ve gereksiz kaygı sınavda bildiğini de unutmaya, kaydırmalara, kendinden emin olmayıp soruları boş bırakmana yol açar. Geçmişte yapılan araştırmalar da bu durumu gözler önüne sermiştir. Stresli olan bireyler sınavları tehdit edici olarak algılamış ve yoğun duygusal tepkilerle yanıt vermiştir. Adaylar kaygılarıyla başa çıkamadıkları için yeteneklerini gösteremez hale gelmiştir.Böyle birşey olsun kim ister ki? Eğer zaten yıl boyunca sınava hazırlandıysak stresimizi de yönettiğimiz takdirde iyi bir üniversitenin kapıları bizim için çoktan açılmıştır.

Kaygılanmalarımızı nasıl yönetiriz?

İşte önemli olan nokta bu öncelikle yıl boyu kaygılı bir şekilde hazırlanırken sınavda tek hamleyle stresi yönetemeyiz bu yüzden bu yazıyı okumaya başladığın andan itibaren kendin için birşey yap ve çok kaygılandığın zamanlarda gözlerini kapat, derin bir nefes al ve bu sınavın senin için sadece üniversite için araç asla amaç olmadığını söyle kendine. Derin nefes konusuna gelince burnundan al ağzından yavaş yavaş ver bunu sınavda kaygılandığında da yapabilirsin ne kadar etkili olduğunu göreceksin.

Daha sonra ise yıl boyunca bu sınava emek verdiğini ve hazır olduğunu söyle kendine. Olumsuz düşünceleri kenara bırakma vaktin çoktan gelmedi mi “hazır değilim, yeterince çalışmıyorum” gibi kelimeler yerine “çok iyi çalıştım, konuları iyi biliyorum” gibi cümleler beyne olumlu sinyaller verir ve sizin stresinizi yönetmenize katkı sağlar.

Ailenin ya da kendinin mükemmeliyetçi bir bakış açısı varsa bunu da kenara bırak. Sen elinden geleni yaptın mı onu düşün eğer yapmadığını düşünüyorsan da bunun için bir başlangıç olduğunu bil ve başla.

Sınava kaç gün kala çalışmayı bırakmalıyız?

Geçmişten bu yana haberlerde duyduğumuz ya da okuduğumuz uzman görüşlerinde çalışmayı bir gün önce bırakmak. Eğitimciler, sınava bir gün kala ders çalışmanın ya da soru çözmenin kaygı düzeyini artıracağını söylüyor. Ama bu biraz da seninle alakalı sen kendini nasıl rahat hissedeceksen onu yap eğer bir gün önce bakacağın formüller ya da ezberlediğin bilgiler varsa unuttuğunu düşünüyorsan istersen bir gün kala istersen son dakika bak bu seninle alakalı hiçbir uzman görüşü seni sen kadar iyi tanıyamaz. Bu yüzden sen sana iyi bak😃

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.