1. Anasayfa
  2. Makaleler

Yorulan Beynimizi İyileştirmek

Yorulan Beynimizi İyileştirmek
0

Her saniye gereksiz her şeyi düşünüp beyninin harikulade şekilde oluşturduğu nöronları yormaya devam mı? Nöronlar… Beynimizin bilgi transferi departmanında çalışır. Tahmin edilen nöron sayımız 100 milyar! Ama biraz önce kendi kendine öldürdün bazılarını. Bazen bir olay yaşarız ve çevremiz bize ”Yorma o güzel beynini boşu boşuna.” der ya. Doğru!

Ergenlik zamanlarımda o güzel beyin hücrelerimi, ”Odama biri girmiş mi, kıyafetlerim kullanılmış mı, bilgisayarım açılmış mı?” gibi sorularla meşgul ederdim. Evet dediğin gibi takıntılıydım. Sonra ne mi oldu? Üniversiteye gittim ve çoğu zaman odamda annem kaldı, kıyafetlerimi giydi ve bilgisayarımı da kardeşim kullandı. Yani dünyanın sonu değilmiş. Ne kadar çok ince detay düşünürsek kendimizi o denli yorarız. Bu düşünmekten kastımız boş, gereksiz düşünmek. Hastalık boyutuna getirecek kadar düşünmek. Bir yakınım; ”Artık kendimle baş başa kalmak  istemiyorum.” demişti. Ne kadar korkutucu bir cümle. Neden istemiyor? Çünkü kendiyle kaldıkça, kendini dinledikçe yoruluyor yalnız kalmaktan korkuyordu. Biriyle sohbet ederken kendiyle sohbeti kesip karşısındakine konsantre olamıyordu. Bu tip vakaları psikoloji bölümünü okudukça öğrendikçe daha çok anlamaya başladım. Bu raddeye öyle hemen gelinmiyor tabi ki. Kendinizin ne kadar değerli, önemli, biricik olduğunu görün. Sizden bir tane daha yok olmayacak da. Hayat akışımızdaki su tabi ki her zaman berrak olmayacak. Kirli aktığı da olacak. Olmalı da. İnsan olmanın kuralı bu. İyiyi de kötüyü de yaşamak. Lakin her şey dozunda. Hayatta sizi bir yere kadar yorabilir. İnsanın kendi kendine yaptığını bir başkası yapamaz. Akıl sağlığı… Sen ne büyük bir nimetsin. Hayatımda kafayı yorduğum çoğu şeyin değişmediğini fark ettim. Çünkü ne kadar beynimizi yorsak da son söz hayatın getirdiklerindedir. Psikoloji der ki; ” Seni rahatsız eden şeylerden cesurca uzaklaşabilecek kadar kendine saygı duy.”

Bu kadar düşünmekten bahsettik. ”Fakat düşünmek beyni geliştirmez mi?” sorusu soruldu şu an. Evet geliştirir tabi ki. Ama önemli olan düşünmeye değer şeyler düşünebilmek. Düşünmek; düşüncelerini yazıya döküp diğer beyinlerde yeni nöron bağlantıları oluşturmak ve sonucunda bir düşünme eylemi sağlamak. Bundan daha değerli ne olabilir ki? O yüzden kendinizi hasta edecek düşüncelerden kurtulup size iyi gelecek düşünce yolculuklarına çıkın. Beyni yoran monotonluktur. Beyninizin ihtiyacı olan sizin eşsiz düşüncelerinizdir gereksiz fikirleriniz değil. Güzel kalın!

 

Saygılarımla

Psikolog Adayı Buse AYDIN

Facebook Yorumları

Girne Amerikan Üniversitesi’nde hazırlık okulunu ve ardından psikoloji 1.sınıfı bitirdim. Sonrasında Kıbrıs İlim Üniversitesi’ne geçiş yaptım ve 2022 yılı Haziran ayında şeref belgesi ile mezun oldum. Halihazırda bir blog sayfasında da yazılar yazmaktayım. Aydın’da özel bir klinikte 2 ay boyunca, İstanbul’da Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi’nde 15 gün ve Aydın’da Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’nde 30 gün çalışma imkanım oldu. Aydın’da özel klinikte çalışırken çocuklarla daha iyi bir iletişimde bulunduğumu ve 8-15 yaş aralığındaki çocuklar ile daha iyi bir ilişki geliştirdiğimi fark ettim. Ardından çocuklara yönelik bilişsel boyutta değerlendirebileceğim çocuk testleri eğitimini almaya karar verdim ve başarıyla da tamamladım. İstanbul’da ki özel hastanede gerçekleştirmiş olduğum iş imkanım ise bana bağımlılık sürecinin hasta, doktor ve psikolog üçlüsü ile nasıl yol izlenmesi gerektiğini ve eğer bir gün ben de bağımlılık ile çalışmaya karar verirsem nasıl süreçlerden geçmem gerektiğini öğretti. Bunun yanı sıra bir de hastane ortamında eğitimler almak beni mesleğimin daha anlaşılır boyutuna götürdü. Psikolog ünvanımı aldıktan sonra Kıbrıs Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde stajyer psikolog olarak staj yaptım. Burada Travma ve Afet Psikolojisi, Madde ve Alkol Bağımlılığı konularında da eğitimlerimi tamamlayarak sertifikalarımı almaya hak kazandım. Bütün bu eğitimlerden geçerken bir de aile ile çalışmayı hedef alıp Yeditepe Üniversitesi ve e-devlet onaylı Aile Danışmanlığı Eğitimi’ni başarıyla bitirdim. Psikoloji alanında 2017 yılından bu yana Ada Eğitim Akademi adında eğitimler veren bir kurumda sunucu olarak görev aldım. Bu sayede alandaki birçok kişiyle tanışma fırsatı buldum. Yeni eğitim döneminde Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde “Klinik Psikoloji” (tezli) alanında yüksek lisansıma başladım. Rehber Klinik bünyesinde gerçekleştirmiş olduğum stajımda ise birçok eğitim alma ve süpervizyona katılma imkanım doğdu. Öncelik olarak Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini sonrasında Spor Psikolojisi üzerine olan eğitimi ve son olarakta Mindfulness eğitimini başarıyla bitirdim. Tek tek 3 eğitimden de almış olduğum bir çok yararlı bilgiler ve artı olarakta yapmış olduğumuz süpervizyon süreci de deneyim açısından çok kaliteli bir süreç oldu.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.