2020 YKS Tercihlerimizi Yaparken
0

Oldukça zorlu geçen hazırlık ve sınav süreçlerinin ardından tercih haftasına gelebildik sanırım şimdilik kaydıyla da olsa derin bir nefes alabiliriz. YKS Sınavı girip sınavı geçerli sayılan 2 milyon 295 bin 890 öğrenci için tercih dönemi 6 Ağustos başlayıp 14 Ağustos’ta sona eriyor. Adaylar bu süre zarfında tercihlerini belirlemeye çalışacaklar. Tercihlerini çok önceden kesinleştirmiş ve sınav sonucunda hedefine ulaşan adaylarımız için bu süreç sadece T.C. Kimlik No ve şifreleri ile https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yaparak tercihlerini yapmak olacak, fakat kararsız adaylarımız için ne yazık ki bu süreç hiç de kolay geçmeyecek. Bence adaylarımızın büyük bir kesimi bu ikinci grupta yer alıyor ve onların kafaları çok ama çok karışmış durumda. Adaylarımıza tercih sürecinde başarılar dileyerek bu süreçte onlara faydalı olacağını düşündüğüm bazı verileri paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bazı bölümler ve yıllara göre kontenjanları  ile başlayalım.

YKS

2020 YKS: Hangi puan türü nasıl tercih yapmalı?

Bildiğiniz gibi 24 tercih hakkınız var. Tüm tercihleri doldurmanız gerekmiyor. Fakat ne kadar çok tercih yaparsanız yerleşme şansınızı bir o kadar artırmış olacaksınız.

Sayısal Öğrenciler Aman Dikkat

Uzatılan sınav süreleri, üstüne azaltılan konular ve birde AYT sorularının zorluk seviyesinin ortalama düzeyde olması nedeniyle beklenildiği gibi yerleştirme puanların yığınsal dağılımı bu yıl geçen yıla göre ciddi oranda değişim gösterdi. Özellikle sayısal tercih yapacak adaylar için bu yıl tercih bir parça daha zorlu geçecek. 2019’da 180 puan barajını geçen aday sayısı 484 bin 820 iken, bu yıl sayı 693 bin 440 oldu. Geçen yılı göre tercih yapacak aday sayısı 208 bin 620 kişi çoğaldı. Yerleşme puanlarının yığınsal dağılımlarına baktığımızda 2019 Yılında Sayısalda 550 Puan ve üzerinde 3 öğrenci varken bu yıl 150 öğrencinin bu başarıyı yakaladığını görüyoruz.. Tabi ki sadece 3 öğrenciden 150 öğrenciye çıkışa bakarak bunu söylemiyoruz listeyi incelediğimizde 530 puan üzerine çıkan öğrenci sayısının bu yıl 2846 olduğunu görüyoruz,2019 yılında bu rakam 1115 idi.  Barajı geçen aday sayısı 2019’a göre 208 bin 620 kişi arttı. buda her puan diliminde artışa neden oldu.

İlk Tavsiyemiz Doğru Tercihler İçin Doğru Tercih Robotu:

Sevgili gençler tercihlerinizi oluştururken internet sitelerinden veya mobil uygulamalardan faydalanmak yerine en son verilerin olduğu YÖK ATLAS üzerinden yapmanız olacaktır.

Tercih Aralığınızı Geniş Tutun

Sayısal tercih yapacak tüm adaylarımız için tavsiyemiz branş sayınızı azaltıp tercih aralığınızı geniş tutun olacak. Geniş bir tercih aralığında bir kaç farklı branş sizi rahatlatacaktır.Başarı sıralamanızın  %40 üstünden başlayıp, yüzde 50 altına kadar inebilirsiniz. Tercih listenizi oluştururken üçe ayırmanız ve 24 tercihin %30 luk kısmında sıralamanızın üstündeki yerleri yazmanız daha sağlıklı olacaktır. Yine aynı şekilde %30 da sıralamanız dan daha düşük yerler tercih listenizde olmalı. Son olarak ta  %40 da kendi başarı sıralamanız da tercih yapmanız mantıklı olacaktır.

YKSEkran 1 | Eğitim Her Yerde

Eşit Ağırlıkçılar Ne Yapmalı

Yine bir tavsiye ile başlayalım isterseniz . Doğru tercih için bölümlerin 2019 ve 2020 kontenjanlarını karşılaştırın. Örneğin 2019’da 50 olan kontenjan 60’a çıkmışsa, programın başarı sırası düşer ve şansınız artar.Sayısal gibi EA puanında da yığılma var. Aday sayısı 2019’a göre 168 bin 821 kişi arttı. Barajı geçen aday sayılarında Eşit Ağırlık (EA) puan türünde de geçen yıla göre 174 bin 821 kişi daha fazla. Bu yıl 999 bin 313 aday tercih hakkı kazandı. Sayısal alan adaylarının bir kısmı Eşit Ağırlık (EA) puan türü ile öğrenci alan Hukuk, Psikoloji, PDR, İşletme ve İktisat gibi bölümleri tercih edebiliyor. Bu önemli. Geçen yıl ile kıyasladığımızda ise 340 puanı olan geçen sene 31 bininci iken bu yıl 45 bininci, geçen sene 320 puan alan 58 bininci iken bu yıl 83 bininci olmuş. 30 ile 50 binlik farklar var. Özellikle eşit ağırlık ve sözel tercihlerinde çok sürprizler, sapmalar olabiliyor. Bundan korunmanın yolu geniş bir aralıktan tercih yapmak.Eğer aday 100 bininci ise 20-30-40 ve 50 binlerden birer tercih yapsın ama 85-90 binlerden, 110-120 binlerden de tercih yapsın.Sürprizler de olabilir. Geçen sene de yüzde 50 burslu kontenjanların dolmadığını gördük. SAY puanda olduğu gibi EA ve SÖZ puan türünden tercih yapacaklara da çok alttan da tercih yapmalarını öneriyorum.

Uzun Yıllar Sonra Şans Sözelcilerden Yana

Diğer  iki bölümden farklı olarak  Sözel türünde barajı geçen aday sayısında azalış var. 823 bin 330 aday bu yıl tercih yapacak. Kaba bir hesap ile 40 bin daha az aday var. SÖZ adaylarının başarı sıraları geçen yıla göre daha iyi. Bu da sosyal bilimler testinin zor olmasından kaynaklanıyor. 250 puan alan aday geçen sene 306 bininci bu sene 246 bininci. Burada da adaylar aynı kuralı uygulayacak. Kesinlikle puan değil, başarı sıralarına bakacaklar. 20 bininci iseler 7 binlerden başlayabilir ama 45 bine kadar da inmelerinde yara var.

Son olarak kısaca sevgili adaylarımız mutlaka kontenjanları inceleyin, azalmış mı yükselmiş mi. Tercih listenizi geniş tutun.Tercih Kılavuzundaki özel şartları mutlaka okuyun. Pilotaj gibi bazı bölümlerde boy ve kilo gibi özel şartlar aranıyor. Kazansanız da, şartlar tutmazsa kayıt yaptıramazsınız.Yeni açılan yükseköğretim programlarını ve çağın mesleklerini istek sıranıza göre listenize ekleyin.

Ekran Alıntısı4 | Eğitim Her Yerde

İLGİLİSİNE NOT

  • Tıp: En düşük 50 bin
  • Hukuk: EA en düşük 125 bin
  • Mühendislik: En düşük 300 bin
  • Mimarlık: En düşük 250 bin
  • Öğretmenlik: PDR dahil en düşük 300 bin
  • Diş Hekimliği:En düşük 80 bin
  • Eczacılık: En düşük 100 bin
Facebook Yorumları

Süreç geliştirme, iş ve sistem analizi uzmanı olan Mitat ÖZDER, 30 Ağustos 1971 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Sırasıyla Kadırga İlköğretim Okulu, Mahmut Paşa Orta Okulu ve Vefa Lisesinde İlkokul,ortaokul ve lise öğrenimlerini tamamladı. Üniversite tercihini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü olarak yapan yazarımız halen Erzurum Üniversitesinde Sosyoloji eğitimi görmektedir. Okyanus Akademi ve Elmi Akademi kurucusu tüm Türkiye genelinde yapılan anaokulu ve ilkokul öğrencilerin katıldığı "Sende Bir Oyuncak Tasarlarmısın" adlı yarışmanın fikir mimarı ve düzenleyicisi olan Mitat Özder, lise yıllarında başladığı amatör yazarlığa devam etmekte aynı zamanda profesyonel öğrenci koçu, kariyer gelişim uzamanı olarak kişisel bloğunda yazılar yayınlamaktadır.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.