24-28 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen yürütücülüğünü Dr. Öğretim Üyesi Memet ÜÇGÜL’ün yaptığı Tübitak 2237-A destekli Kırıkkale Üniversitesi ‘3D Yazıcı Teknolojilerinin Eğitim Alanında Kullanımı’ isimli katıldığım eğitimdeki deneyimlerimi bu yazıda sizlerle paylaşacağım.
Öncelikle bize bu eğitimde 3D yazıcı teknolojileri ile derslerimizde yararlanabileceğimiz öğretim materyali üretimi konusunda farkındalık ve deneyim kazandırmak amaçlanmıştır. Bize bu 5 gün süre içerisinde 3D modelleme ve 3D yazıcı ile ilgili fikirler paylaşılmış, daha sonrasında 3D modelleme üzerinde çalışmış ve eğitimin sonunda 3D modelleme programı ve 3D yazıcı ile öğretim materyali üretme imkanı sağlanmıştır.
Öncelikle sizleri eğitimimizin başkahramanı olan 3D yazıcımız ile tanıştırmak daha sonra eğitimde konusu geçen ve çeşitli uygulamalar yapılan 3D modelleme programlarından bahsetmek istiyorum…
- Başlangıçta 3D modellemeye giriş kapsamında Tinkercad tanıtılmıştır. Tinkercad, internet üzerinden giriş yapılabilen 3D modellemenin başlangıç seviyesinde kullanabilecek bir uygulama olduğu belirtilmiş ve çeşitli tasarımlar yapılmıştır. Daha ilk defa 3D modelleme ile tanışan birisi olarak Tinkercad’ın çok basit bir uygulama olduğunu ve ilk deneyimime rağmen zorlanmadığımı belirtmek isterim. Eğer 3D modellemeye daha yeni başlayacak olursanız Tinkercad uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca ilkokul ve ortaokul grubu çocuklarının düzeyine hitap eden, öğretmenler tarafından öğrencilere derslerde rahatlıkla kullandırabilecek bir program olduğunu düşünüyorum. Görselde Tinkercad ile yaptığım basit bir modellemeyi görüyorsunuz.
- 2. günde ise SketchUP 3D modelleme programı ile tanıştırıldık. SketchUP, indirdikten sonra internet gerekmeden kullanılan 3D modelleme programı olduğu belirtilmiş ve yine çeşitli uygulamalar, tasarımlar yapılmıştır. Aşağıda ortaokul fen bilimleri dersi ‘Basit Makinalar’ konusunda kullanılabilecek SketchUP programı ile modellenen ve 3D yazıcıda basılan dişli çark görülmektedir.
SketchUP programının ilkokul ve ortaokul kademesinde eğitim gören çocuklara göre Tinkercad’den daha karmaşık olabilmesine rağmen kendini bu alanda kendini geliştirmek isteyen öğrencilerinize tavsiye edebileceğiniz ve öğretim materyalinizi tasarlamak için sınırsız(görece)/özgür modelleme ortamı yaratan bir program olduğunu düşünmekteyim.
- Daha sonrasında ise yukarıda bahsettiğim Tinkercad ve SketchUp’a göre daha karmaşık(görece) Blender 3D modelleme programı ile tanıştırıldık. Blender da SketchUp gibi, indirildikten sonra internet gerekmeden kullanılır. Blender ile ilk kez tanışacak olursanız zorlanacak olabilirsiniz fakat birçok tasarım yapma imkanı tanıdığı için, hakimiyet kurduktan sonra sıklıkla kullanabileceğiniz bir 3D modelleme olduğunu hatırlatmak isterim.
Eğitimde sık kullanılan modelleme programları tanıtıldıktan sonra, kendi alanımıza özgü materyal tasarım modellemiş ve zamanımızın yettiği ölçüde 3D yazıcı ile çıktısını alma imkanı yakalamıştık. Günümüzde teknolojinin özellikle de son zamanlarda 3D yazıcı teknolojisinin yaygınlaştığını düşünürsek, 3D yazıcı teknolojisinin eğitimde gerek öğretmenleri materyal tasarlaması için gerekse de öğrencilerin ortaya ürün koymaları için gerekli bir teknoloji halini almıştır. Bahsettiğimiz teknolojinin eğitimde kullanılabilmesi için öğretmenin bu teknolojiye hakim olması gerekmektedir. Bu yüzdendir ki; geleceğin öğretmenlerine bu teknolojiyi tanıştıran, deneyim ve farkındalık kazandıran bu eğitim veya bu tarz eğitimler çok önemli ve değerli görülmektedir. Ayrıca kaliteli ve donanımlı öğretmenlerin yetişebilmesine de zemin hazırlamaktadır.