1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Aradığınız Aileye Ulaşılamıyor!


0

iletisim kurmak | Eğitim Her YerdeAilelerle ilişki kurmak empati ile başlar. Öncelikli olarak kendinizi onların yerine koyun. Onların bakış açısıyla düşünün. Aile, çocuklarının geleceği için kararsız olabilir. Çocuklarının doğru desteği alamayacağından korkuyor olabilirler. Ya da hala gündemi meşgul eden haberlerin etkisinde olabilirler. Böyle bir durum karşısında nasıl hissettiklerini anlamanız önemlidir. Onları desteklemek için orada olduğunuzu bildiklerinden emin olun.

Koronavirüs salgını ve ekonomik, sosyal, coğrafi vb. eşitsizlikler nedeniyle ailelerin neler yaşıyor olabileceğini de düşünün. Aileler salgın sürecinde işlerini kaybediyor, uzaktan öğrenmenin taleplerini karşılamaya çalışıyor veya başka aksiliklerle mücadele ediyorlar unutmayın. Ailelerden ve öğrencilerden bilgi toplamak ve endişelerini daha iyi anlamak için anketleri kullanabilirsiniz.

Ailelere ilk ulaştığınızda, iyi bir şeyle başlayın. Kendinizi tanıtın, çocukları hakkında sevdiğiniz bir şeyi paylaşın ya da konuşmak isterlerse müsait olduğunuzu onlara bildirin. Olumlu bir etkileşimle başlayın ve sonra devam edin. Her öğrencinin ailesi ile ayda en az iki kez öğrenciyle ilgili olumlu gelişmeleri paylaşmayı hedefleyin.

Ailelerin kendilerine nasıl ulaşılmayı tercih ettiğini öğrenin. Bazı aileler video konferans yoluyla konuşmaktan çekinebilir. Bazıları bilgisayar, tablet gibi teknolojik cihazları ve internetteki uygulamaları kullanmayı bilemeyebilirler Diğerlerinin günün belirli saatlerinde telefon görüşmesi için zamanları olmayabilir. Ailelerin tercih ettikleri bir iletişim yöntemi olup olmadığını ve günün hangi saatinde uygun olduğunu sorun. Aldığınız cevaplar doğrultusunda bir planlama yaparak ailelerin tercihlerini de önemsediğinizi gösterin.

Düşüncelerinizi önceden toparlayın. Ailelerle endişeleriniz hakkında konuşma zamanı geldiğinde, toplantıdan veya telefon görüşmesinden önce söylemek istediklerinizi bir taslak haline getirin. Aileyle konuşmadan önce hazırladığınız işaretli bir not listesi, düşüncelerinizi öncelik sırasına göre düzenlemenize ve takip etmenize yardımcı olabilir. Toplantıdan önce ailelerle bu listenin bir örneğini paylaşmayı düşünün, böylece aileler kendi düşüncelerini de toplayabilirler. Bu liste, konuşma duygusal hale gelirse veya beklenmedik bir yönde ilerlediğinde ne hakkında konuşmak istediğinizi hatırlamanıza yardımcı olabilir.

aile resmi | Eğitim Her Yerde

Konuşmalarınızda daha çok “Ben” ifadelerini kullanarak söylediklerinizi kendi bakış açınızdan çerçeveleyin. Cümlelere “fark ettim”, “endişeliyim” veya “hissediyorum” ile başlayabilirsiniz. Bu ifadeler, düşüncelerinizi paylaşmanın empatik bir yoludur. Aile üyelerinin endişeleri kişisel olarak almamalarına yardımcı olabilirler.

Örneğin, “Çocuğunuz neden ödevleri teslim etmiyor?” şeklinde kurulacak bir cümle bir ebeveyni savunma pozisyonuna getirebilir. Bu durumda veliniz konuşmayı sonlandırabilir. Bunun yerine, “Çocuğunuzun son birkaç haftadır ödevlerini teslim etmediğini fark ettim. Çocuğunuz size bundan bahsetti mi? ” ifadesi daha yapıcı bir ifade olarak endişenizi açıklar ve velinizle daha iyi bir iletişim kurmayı kolaylaştırır.

Sınırları birlikte belirleyin. Ailelere, öğrencilerle ilgili bilginizi ve eğitim bilginizi harmanlayacağınız olumlu ve iki yönlü bir ilişki kurmak istediğinizi bildirin. Her iki tarafın da, çocuklarının okulda başarılı olmasını sağlamak için ortak bir hedefle, verimli sohbeti teşvik edecek şekilde samimi bir şekilde konuşabilmelerini istediğinizi paylaşın. Bu yüzden konuşmalar için sınırlar belirleyin. Aileleri bakış açılarını paylaşmaya teşvik edin. Bilgilerine saygı ve takdir gösterin. Karşılığında, ailelerden bakış açınızı bir profesyonel olarak değerlendirmelerini isteyin. Çocuk hakkında bildiğiniz ortak noktaları tartışmayı kabul edin. Ancak bilmediğiniz bilgileri duymaya da açık olun.

Bir sohbete başladığınızda, ne hakkında konuşmak istediğiniz ve aileden beklentilerinizin ne olduğu konusunda açık olun. Yalnızca bilgi paylaşmanız veya endişelerinizi dile getirmeniz gerekiyorsa, bunun net olduğundan emin olun. Öğrenciyle ilgili bir probleme çözüm arıyorsanız, en iyi çözümü birlikte bulmak için bilgi ve yardım istediğinizi aileye bildirin Açıkça iletişim kurun ve çözüm odaklı olun.

En son olarak kendinize şu soruyu sorun; Bir öğrencinin ailesiyle başarılı bir şekilde olumlu bir ilişki kurmak için neler yaptım ?

Facebook Yorumları

Sertaç Hindistan 1975 yılında İzmit’te doğdu. Ellinci yıl İlkokulu, İzmit Ortaokulu, İzmit Lisesi Lisesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü’nde Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisans öğrencisidir. Öğretmenlik hayatına 2002 yılında Ankara Yenimahalle Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulunda’ Özel Eğitim Öğretmeni olarak başladı. 2005 yılında Kanuni İş Okuluna Özel Eğitim Sınıf öğretmeni olarak atandı. Almanya, Danimarka da Özel eğitim Okulları ve İspanyada Kapsayıcı Eğitimle ilgili Erasmus Projelerinde görev aldı. 2008 yılından itibaren İzmit Nuh Çimento Özel Eğitim Meslek Okulunda görevine devam etmektedir Ayrıca SODİMER Öğretmen İcra Kurulu Üyeliği,Samsung Türkiye - Habitat işbirliğinde yürütülen Solve For Tomorrow projesinde Mentörlük, ÖRAV ve Öğretmen Ağı elçiliği, Yuvam Dünya ve Let Do İt Türkiye çevre gönüllülüğü ile ilgili görevleri de yürütmektedir.Evli ve 2 çocuk sahibidir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.