Çağımızın en büyük hastalığı bağımlı olmak.
Eskiden bağımlı olmanın da sınırları vardı. Sigara, alkol, uyuşturucu derken çeşitli haplar çıktı ortaya. Çocuklarımızı gençlerimizi etki altına alacak onların, geleceklerini ipotek altına alacak zararlı madde ve alışkanlıkların hepsi de 1990’lı yıllar ile birlikte arttı. TV kanalları ile tanıştık. O yıllardan itibaren televizyon ve televizyon bağımlılığı girdi hayatımıza. Artık anne ve babalar çocuklarını televizyonun zararlarında nasıl koruyabilirimin derdindeydiler. 2000’li yıllar ile birlikte neredeyse tüm bildiklerimizi unuttuk. Artık bambaşka bağımlılık yapan düşmanlarımız olmuştu. Önce masa bilgisayarları, sonra dizüstü derken asıl düşman 2010 lu yıllardan sonra boy gösterdi. TABLET…. O artık herkeste vardı.
-Komşunun kızına annesi tablet almış bizim onlardan neyimiz eksik…
-Ne var ki bunda herkeste var artık…
-Aman ne olacak ki biraz oynar sıkılır….
Oysa hiç de öyle olmadı. Bütün bu söylemler sadece insanların kendini avutmak için yapmış oldukları savunma mekanizmasından öteye geçemediler. Hele de bu cihazlar oyun ve internet ile süslenince artık çocuklar ders çalışmaz olmuşlar zamanlarının büyük bir kısmını sonu ölüm ile neticelenecek oyunlara ayırır olmuşlardı.
Bi de sosyal medya vardı ki evlere şenlik. O tam olarak gençlerimizi çocuklarımızı, hatta ve hatta yetişkin bireylerimizi bile esir almıştı kendine. Artık gerçek arkadaşlıklar yerine sanal arkadaşlıklar başlamış, komşuluk ölmüş, yardımlaşma bitmiş, her türlü sosyallikten uzak hayatlar başlamıştı. İnsanlığın en büyük buluşlarından biri olan bilgisayar, teknoloji bilinçsiz, kontrolsüz kullanıldığında insanlık için en büyük tehlike olmaya başlamıştı.
Günümüzde yanlış yanlışı tetiklemektedir. Çocuğunun başarılı olmasını isteyen anne ve babalar okul başarısı için tablet ve internet aldığını söylemektedirler biz öğretmenlere sormadan. Oysa öğrencinin okul başarısı için ne tablete, ne de İnternet’e gerek vardır. Bizim yıllardır mesleki deneyimlerimiz göstermiştir ki tablet, internet ve sosyal medyadan uzak duran öğrencilerimiz hem okul hayatında hemde merkezi sınavlarda da başarılı olmaktadırlar.
Son olarak anne ve babalara şunları söylemek istiyorum. Çağın asıl dikkat edilmesi gereken bağımlılık yapan maddeleri; sigara, alkol, uyuşturucu yanında; bilgisayar, tablet, laptop, akıllı telefon, internet ve sosyal medyadır. Sigara ve alkolü görebilirsiniz ancak tablet ve internetin zararlarını görmeden kendini o girdabın içinde bulur çocuk ve genç. Bu konuda yani teknoloji okur yazarlığında sizlerden çok ama çok ilerde olan çocukların neler yaptıklarını bilemezsiniz bile.
Yaz tatiline girmeye az günler kala bu tehlike pusuda beklemektedir çocukları ve gençleri. Lütfen anne ve babalar artık daha dikkatli olalım ve çocuklarımızı çok sıkı takip edelim. Bu konularda onları kısıtlayalım, uyaralım, engelleyelim. Bol bol kitap okumalarını, dışarıda arkadaşları ile oynamalarını gerekirse kontrollü bir şekilde uygun yerlerde çalışmalarını sağlayalım.
Nasıl mı? tabi ki de Lisanı-ı hal ile örnek olarak. Kısacası kendi yapmadığını çocuğundan isteyemezsin.
Selam ve Sevgilerimi sunarken 2 Haziran’da oğlum Buğra Kağan’a öğrencilerime ve bütün LGS sınavına girecek olan öğrencilerimize başarılar dilerim. Yolunuz ve bahtınız açık olur inşaAllah.