Derslerimize ya da uygulamalarımıza başlamadan önce öğrencilerin ön bilgilerini ölçmek, konu ile ilgili neler bildiğini öğrenmek yani kısaca hazırbulunuşluk durumlarını bilmek isteriz. Veya ders sonunda elde ettiği kazanımlardan anahtar kavramı vererek neler öğrendiklerini, bu uygulamanın onlar için neler çağrıştırdığını ölçmek isteriz. Bunu derslerimizde çoğumuz yaparız. “Bilgisayar dediğim zaman aklınıza ne geliyor?” ya da “Çevremizde ne gibi teknolojik araçlar var?” diyerek giriş soruları ile derse giriş yapabiliriz. Sizlerde tabi ki kendi derslerinizde işleyeceğiniz konu ya da ana fikir ile ilgili bu tarz giriş soruları soruyorsunuzdur. İşte Kelime Bulutu aracını (aslında eski adı ile tagul şimdilerde WordArt.com) burada kullanabilirsiniz. Öğrencilerin hangi derste hangi konu ile ilgili olursa olsun verilen anahtar kavram üzerinden bağlantılarını kurduğu diğer kelimeleri buraya yazıyor. Örneğin öğrencilerde teknoloji konusunu işleyeceksiniz öğrencilere teknoloji anahtar kavramını verip bu kelimenin onlara neler çağrıştırdığını ya da etrafında bulunan teknolojik araçları yazmalarını isteyebilirsiniz. Bu öğrencilerde düşünme becerisini geliştirirken aynı zamanda derslerinizde teknolojiyi kullanarak öğrencilerin sürece aktif katılımını sağlayabilirsiniz. Böylece yapılan çalışmalar daha akılda kalıcı ve görseller ile desteklenmiş olur.
Kelime bulutlarınızı oluştururken yazdığınız kelimelerin belli resim ve şekillerde oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Sitenin size hazır olarak sunduğu şekillerden ve dışarıdan aktaracağınız görseller ile oluşturduğunuz kelime bulutlarını şekillendirebilirsiniz. Burada oluşturduğunuz görseller ile yaptığınız kelime bulutları öğrencilerde daha kalıcı öğrenmelere yol açar. Aynı zaman da yazılan kelimeleri farklı yazı tipi ve renklerde kullanarak öğrencilere kendi tasarımlarını yapma imkanı sağlayabilirsiniz.
Bu kelime bulutu uygulamasını sadece ders başlarında soru sormak için değil, onların duygu ve düşüncelerini görmek, uygulamalarınız sonrasında ölçme yapmak amacıyla da kullanabilirsiniz. Bu gibi uygulamalarda önemli olan kendi dersimize, uygulamamıza nasıl uyarladığınızdır.
Bu noktada iş biz öğretmenlere düşüyor. “Böyle bir uygulama var evet ama; ben bunu nasıl dersimde kullanabilirim, bununla ilgili ne gibi çalışmalar yapabilirim, öğrencileri süreçte nasıl aktif kılabilirim?” gibi soruları kendimize sormalıyız. Cevaplarımızı bulmalı ve hemen uygulamalara başlamalıyız. Yapmamız gereken; https://wordart.com/ adresine girmek ve çalışmamızı oluşturmaya başlamak.