1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Nitel Araştırma İçin 8 Kitap

Nitel Araştırma İçin 8 Kitap
0

Nitel araştırma yapacakların elinde mutlaka bulunması gereken sekiz kitabı sizin için belirledik. Bunlara eklemek istediğiniz olursa yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri – Ali Yıldırım, Hasan Şimşek

Son 30 yılda tüm dünyada giderek artan bir ilgi gören nitel araştırma yöntemleri konusunda ülkemizde yazılmış ilk kapsamlı çalışma olan bu kitap; üniversitelerin lisans ve lisansüstü programlarında ana veya yardımcı ders kitabı olarak yaygınlıkla kullanılmaktadır. Bunun yanında öğretmenler, insan kaynakları uzmanları, şirket yöneticileri, araştırma şirketi çalışanları gibi farklı uygulayıcılar tarafından bu kitap araştırma tasarımı ve yürütülmesi süreçlerinde sık başvurulan bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.

1999 yılında yayınlanan ilk baskısından bugüne kitap önemli ölçüde genişletilmiş ve zenginleştirilmiştir. Elinizdeki 11. baskı, alandaki gelişmeler ve uygulamalar dikkate alınarak internet yoluyla nitel araştırma ve nitel araştırma konusunda sık yapılan hatalara ilişkin eklenen iki yeni bölümle daha kapsamlı bir kaynak kitap haline gelmiştir.

Kitapta Bulunan Konu Başlıkları

  • Araştırma Yöntemlerinde Dönüşümler ve Nitel Araştırma
  • Nitel Araştırma Desenleri ve Süreci
  • Nitel Araştırmada Etik
  • Nitel Araştırmada Örneklem
  • Nitel Veri Toplama Yöntemleri: Görüşme, Odak Grup, Gözlem, Doküman Analizi, Mecaz
  • İnternet Yoluyla Nitel Araştırma
  • Nitel Veri Analizi
  • Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik
  • Durum Çalışması ve Eylem Araştırması
  • Karma Yöntem Araştırmaları
  • Nitel Araştırmada Sık Yapılan Hatalar
  • Nitel Araştırma Sonuçlarının Uygulanması

 

Nitel Araştırma Yöntemleri

Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni – John W. Creswell

John W. Creswell’in en çok satan bu eserinin Üçüncü Baskısında, beş nitel araştırma geleneğinin her birinin felsefi temelleri, tarihi ve temel öğeleri incelenmektedir: anlatı araştırması, fenomenoloji, kuram oluşturma, etnografi ve durum çalışması. Kendine özgü bir yazım stiline sahip bu çalışmada,
yazar araştırma desenlerini her bir araştırma geleneğiyle son derece anlaşılır bir şekilde ilişkilendirmiştir. Yazar ayrıca kuramsal çatıları, kalite standartlarının uygulanma biçimlerini ve çalışmalardaki giriş bölümlerini yazma, veri toplama, veriyi analiz etme, rapor yazma ve sonuçları doğrulama stratejilerini karşılaştırmıştır.

“Bu çalışma, nitel araştırmanın deseni ve yürütülmesi ile ilgili kuram ve uygulamalar hakkında anlaşılabilir bir dil kullanarak harika bir giriş sunmaktadır. Ayrıca bu eser nitel araştırma yürütmek isteyenler için iyi bir başlangıç kaynağıdır. Okuyucular tarafından nitel araştırma yöntemleriyle ilgili temel kavramları incelemek ve özel konu, yaklaşım ve stratejiler hakkında diğer kaynaklara yapılan atıfları bulmak amacıyla kullanılabilir.”

-Carey E. Andrzejewski, Auburn University-

 

Araştırma Deseni

Nitel, Nicel ve Karma Yöntem Yaklaşımları – John W. Creswell

Merakla beklenen bu kitabın dördüncü baskısında; nicel, nitel ve karma yöntem araştırma desenleri karşılaştırmalı olarak okuyucuya sunulmuştur. Kitap iki kısımdan oluşmaktadır.

Kitabın birinci kısmında “Hazırlık Aşamasındaki Konular” ile ilgili dört ana bölüm bulunaktadır:

  • Araştırma Yaklaşımının Seçimi
  • Literatür Taraması
  • Kuramların Kullanımı
  • Yazma Stratejileri ve Etik Hususlar

İkinci kısımda ise “Araştırma Deseni” ile ilgili olarak altı ana bölüm yer almaktadır:

  • Giriş Bölümünün Yazımı
  • Amaç Cümlesi
  • Araştırma Soruları ve Hipotezler
  • Nicel Yöntemler
  • Nitel Yöntemler
  • Karma Yöntemler

Bu eser, araştırma yöntemleri konusunda dünyada en çok satan kitaplar arasında yer almakta ve temel referans kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu eserde; nicel, nitel veya karma yöntemlerle yürütülmesi planlanan bir araştırmanın tüm aşamaları sade bir dille, adım adım, karşılaştırmalı olarak ve zengin örneklerle okuyucuya sunulmuştur. Eser; sosyal ve beşeri bilimler, eğitim bilimleri, sağlık bilimleri alanında araştırma yapan tüm araştırmacılar için başucu kaynağı niteliğindedir.

“Bu kitap, araştırma önerilerini ve tezlerini yazarken öğrencilerime rehberlik etmiş ve gerekli tüm bilgileri sunmuştur. Her bir bölümde içeriğe yönelik örnekler, yazım önerileri ve ek kaynaklar bulunmaktadır. Bütün bunları bir arada bulmak olağanüstü bir durum…”

-R.M. Cooper, Drake Üniversitesi-

 

Nitel Araştırmaya Giriş – Corrine Glesne

Açık ve anlaşılır bir dille yazılmış, çeşitli tablo ve şekillerle zenginleştirilmiş olan bu kitap, hem lisans ve lisansüstü düzeydeki araştırma derslerinde, hem de sosyal bilimlerin tüm alanlarında araştırma yapan kişilerin, sık sık başvurabileceği bir kaynak olarak kullanılabilir.

Kitabın Bölümleri:

  • Nitel Araştırmayla Tanışma
  • Ön Hazırlıklar: Sizin İçin İyi Olanı Yapmak
  • Orada Olmak: Katılımcı Gözlem Yoluyla Anlayış Geliştirmek
  • Kelimelerin Uçmasını Sağlamak: Görüşme Yoluyla Anlamak
  • Bireysel Boyutlar: Alan İlişkileri ve Eleştirel Yansıtma
  • Ama Bu Etik mi? “Doğru” Olanı Dikkate Almak
  • Öykünüzü Keşfetmek: Veri Analizi
  • Öykünüzün Oluşturulması: Nitel Verinin Yazımı
  • Dünyayı Anlatan Bir Şarkı Doğaçlamak: Dil ve Anlatım
  • Devam Eden Araştırma

 

Sosyal Araştırmalara Giriş

Nicel ve Nitel Yaklaşımlar – Keith F. Punch

Günümüzde sosyal bilimler alanında çalışan araştırmacılar görgül araştırmaya hem nikel hem de nicel yaklaşımın mantığını kavramak zorundadır. Bu kitap, her iki yaklaşımın kapsayıcı bir değerlendirmesini okuyucuya sunar. Tüm öğrenci ve araştırmacılar için ideal bir başlangıç noktası olan bu kitap sayesinde;

  • Görgül araştırma için bir model geliştirmeyi,
  • Nicel araştırmanın mantığını (tasarım, veri toplama ve verileri çözümleme)
  • Nitel araştırmanın mantığını (tasarım, veri toplama ve verileri çözümleme)
  • Yöntemlerin birleştirilmesi, değerlendirmeyi ve araştırmayı yazıya dökmeyi öğrenebilirsiniz.

 

Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi – Nuri Bilgin

Belirli bir uzmanlık alanına ilişkin yöntem ve tenikler, bu alanda çalışan araştırmacıların vazgeçilmez araçlarıdır. Özellikle anlamın kendini doğrudan vermediği karmaşık konularda, içinde dolaştığımız zihinsel labirentte kaybolmamak için, kat edilen parkurun yapısını kavramamıza sağlayacak bir desen veya başlangıç noktasıyla ilişkimizi koparmayı sağlayacak bir iplik parçası (Ariadne’nin ipliği) gerekir.

İçerik analizi adı altında toplanan teknikler, bu tür bir desen ya da iplik işlevi görmektedir. Hangi  türden olursa olsun (gazetelerde yer alan magazin, moda, fikir yazıları, röportaj ve haberler, TV ve radyo programları, çizgi filmler, fotoromanlar, kartpostallar, kişiler arası konuşmalar, anket görüşmeleri, grup tartışmaları, reklam mesajları, müzik parçaları, afiş ve posterler, vb) tüm söylemler, sembolik bir inşa ürünü oldukları ölçüde (zira hepsi de an azından bir dil içerirler), deşifre edilmeyi, kod çözümünü, yorum ve çıkarsamayı gerektirirler. Belirli bir söylemin alıcısı durumundaki kişilerin bu söylemi aynı şekilde almamaları ve algılarındaki farklılıklar bunun en belirgin kanıtıdır. Nasıl ki aynı yere bakan insanlar, aynı şeyi görmüyorlarsa, aynı sözü, yazıyı veya resmi de aynı şekilde algılamamaktadırlar. Zira “seçici algı” süreci işlemektedir. İçerik analizi teknikleri, insan algısının çok çeşitli faktörlerden etkilenişine karşı belirli bir güvenlik supabı durumundadır. Kişilerin kendi sübjektifliklerinde hapsolmasını önleyerek az çok objektif bir okumayı sağlamaları dolayısıyla kişiler arası “rasyonel” iletişime katkıda bulunmaktadırlar.

 

Nitel Veri Analizi – Matthew B. Miles, A. Michael Huberman

Bu eser orijinal dili olan İngilizce ve nitel araştırma yöntemleri alanında da ilk nitel veri analizi kitaplarından biri olma özelliğini taşıyan temel kitaplardandır. Bu bakımdan kitabın nitel araştırmacıların başvuru kitapları içinde yer aldığı söylenebilir. Türkçeye Genişletilmiş Bir Kaynak Kitap: Nitel Veri Analizi adıyla çevrilen eser Türkçe yayımlanmış ilk nitel veri analizi kitabı olma özelliğine de sahiptir. Kitabın Türkçeye kazandırılmasındaki temel amaçlardan biri nitelikli nitel araştırmaların yapılmasına katkı sağlamaktır. Elinizdeki kitapla, özellikle lisansüstü öğrenciler hedef kitle olarak düşünülmüştür. Bunun yanında nitel araştırmaya ve özellikle nitel veri analizine ilgi duyan herkesin kitaptan yararlanacağı umulmaktadır. Kitap nitel veri analizi ile ilgili toplam 13 bölümden meydana gelmektedir. Kitabın nitel araştırma yöntemleri alanına katkı sağlaması ve kitaptan genç akademisyenlerin yararlanması en önemli beklentimiz ve dileğimizdir.

 

Gömülü Teori – Nitel Desenler – Hilal Çelik, Halil Ekşi

Nitel araştırma desenleri özellikle modernizm, pozitivizm ve özcü yaklaşımlar üzerinden yürütülen felsefi tartışmaların ardı sıra sökün ederek günümüz bilim insanlarına farklı bilimsel çalışmalar yapma ve birçok disiplinde derinlemesine bilgi üretme olanakları üretmiştir. Yapılan çalışmaların hem sayısal hem de vasıf ve keyfiyet olarak gelişmesi, nitel araştırma desenlerinin detaylı biçimde kuramsal boyutta tartışılmasını zorunlu kılıyor. EDAM nitel araştırma desenlerinin tartışılması ve kullanılması için “Nitel Desenler Serisi”ni buna hizmet etmek üzere hazırlıyor.

Serinin ilk kitabında çağcıl nitel araştırma desenlerinden son dönemin en önemli yaklaşımı olan gömülü teoriyi anlamaya ve tartışmaya açıyoruz. Sağlıktan işletmeye, piyasa araştırmalarından sosyal çalışmalara kadar birçok alanda kullanılan gömülü teoride temel amaç, araştırma bulgularından hareketle birtakım teoriler geliştirmek ve/veya kuramlar oluşturmaktır. Bu açıdan bakıldığında nicel yaklaşımın aksine gömülü teori, verili varsayımlardan çok, doğrudan doğruya araştırma sürecinde ortaya çıkan bulgulardan çıkarımlar yaparak kuram geliştirmektedir. Gömülü teorinin Türkiye’de yürütülen araştırmalarda kullanılması nitel araştırma desenlerinin anlaşılması için önemli bir basamak oluşturacaktır. Böylelikle birçok disiplinde disipline özgü, bu toprakların sosyal gerçekliğinden üretilen kuramlar inşa edilmiş olacaktır.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.