1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Özel Okullar ve Eğitim Mühendisliği


0

Türkiye’de özel okul sayısı giderek artıyor. Üç dört yıl içinde de sayılarının daha da artacağı öngörülmektedir. Özel okulculuk, bir sektöre dönüşmüştür. Bundan sonra yönetim tarzları değişmek zorundadır. Hem eğitim hem de yönetim şekilleri daha da iyi planlanmalıdır.

Özel okullara yönelik eleştiriler var. Ancak özel okullar Türkiye’de eğitime katkı sağlamaktadır, bu gözden kaçırılmamalıdır. En basit örneği, devlet okullarındaki öğrenci sayısını azaltıyorlar, öğretmen istihdamı yapıyorlar, eğitim sistemleri oluşturuyorlar, eğitim teknolojilerinin gelişimine alım yaparak katkı sağlıyorlar, devlete vergi veriyorlar.

Türkiye’de özel okulculuk korunmaz ve teşvik edilmezse tüm eğitim yükü devlete kalacaktır. Özel okulları eleştirmek yerine, daha nasıl geliştirebiliriz diye projeler oluşturulması daha verimli olacaktır.

Türkiye’de özel okulculuğun daha verimli çalışmasını sağlayacak, MEB eğitim sisteminin gelişmesine katkı sağlayacak, ülkemizde eğitim sisteminin gelişmesini sağlayacak başlangıç projeleri oluşturacak en temel unsur EĞİTİM MÜHENDİSLİĞİ’dir.

EĞİTİM MÜHENDİSLİĞİ, eğitimle (Ölçme Değerlendirme, Program geliştirme, Eğitim teknolojileri, eğitim sistemleri vb.) yönetimin (İK, PR, satış, pazarlama, reklam, muhasebe vb) doğru ve verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Şöyle bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek gerekiyor, EĞİTİM MÜHENDİSLİĞİ her şeyi bilen anlamına gelmez. Tüm birimleri verimli çalıştıracak, temeli oluşturacak bir yapıdır.

Okulların doğru yapılanmasını sağlayarak, zararı ortadan kaldıracak. Gereksiz yatırımların, doğru yatırıma dönüştürülmesini sağlayacak.

Eğitim Mühendisliği; teknik, eğitim, ekonomi, ergonomi ve organizasyonal gelişimin birleşimidir. Doğa ile eğitim bilimlerinin mühendislikte birleşimidir.

En temel özelliği öğretmenin çalışmasını kolaylaştırmaktır. Eğitimin tüm fonksiyonlarının birlikte uyumla çalışmasını sağlayacaktır.

21.yy teknoloji çağıdır. Eğitim mühendisliği bu çağda teknolojinin ve eğitim teknolojilerinin doğru kullanımını sağlayacaktır. Bunlara doğru yatırımı sağlayacak, okuldaki gereksiz harcamaların önüne geçecektir.

Eğitim mühendisliği, özel okulun eğitim ihtiyaçlarının tespitini, bunların analizi ve bunların düzeltilmesi için eğitim uzmanlarına sunulmasını sağlayacaktır. Sorun tespiti teknik yani mühendislik bilgisi gerektirir. Okulun sorunlarının iyi anlaşılması, okulun verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Eğitim mühendisliği, özel okulda doğru bilgi alışverişi ve girişimlerin geliştirilmesi için koşulları oluşturur. Okulun yönetim sorunlarının ortadan kalmasını sağlar.

Özel okul kurucuları, bu tür kavram ve çalışmaların kendilerine maliyet arttırıcı olacağını düşünebilirler. Daha fazla para vermeleri gerekeceğini düşünecekleri için çok da sıcak bakmayabilirler. Ancak bu çalışmalar kurumlara ciddi maliyet getirmeyecektir. Özel okul sektöründe, rekabetin bu kadar arttığı bir dönemde mutlaka bir okulu planlayan eğitim Ar Ge’leri kurulmalıdır.

Eğitim mühendisleri ve koordinelerinde kurulacak EĞİTİM AR GE’Sİ özel okullara;

  • Okul oluşurken, doğru planlama yapılacağından gereksiz harcamaların önüne geçilmesini,
  • Okul eğitim modeli, bölge, nüfus, okulun bulunduğu lokasyon popülasyonu, ülke eğitim ihtiyaçları analiz edilerek oluşturulacağından verimli bir okul oluşturulmasını,
  • Öğretmen alımı ve öğretmen performans değerlendirmeleri, öğrencinin öğretmeni sevmesi modelinden, eğitim ik’sı modeline dönüştürülmesini (Öğretmen performans ölçekleri, insan kaynaklarının eğitim sektörü ihtiyaçlarına göre dizayn edilmesi, eğitim sektörüne doğru ücret politikalarının oluşturulması),
  • Uluslar arası eğitim modellerinin takip edilerek, ülke eğitim ihtiyaçlarına göre yeni eğitim sistemlerinin oluşturulmasını,
  • Okul ücretleri belirlenirken, yandaki okul fiyatını baz almak yerine, bölgenin ekonomik ve sosyal durumu, okul eğitim olarak sunduğu hizmetler, öğretmen ücretleri vb. benzeri bir çok unsur göz önünde bulundurularak doğru ücret politikası oluşturulmasını,
  • Doğru reklam planlamalarının yapılması ile gereksiz reklam harcamalarının önüne geçilmesini,
  • Doğru iletişim becerileri kullanılacağından, öğrenci bulmada, veli iletişiminin doğru yapılmasını,
  • Satış mühendisliğinde de olduğu gibi doğru satış ve pazarlama stratejileri uygulanacağından, öğrenci bulma sorununun ortadan kalmasını,

sağlayacaktır. Bu ve benzeri birçok çalışma, özel okulların gelişimine katkı verecektir. UNUTULMAMALIDIR, ÖZEL OKULLAR BİR TİCARİ İŞLETMEDİR. Eğitim kalitesinin yükseltilmesi, öğrencilere daha iyi eğitim verilmesi, öğretmen maaşlarının yükselmesi, özel okulların gelirleri ile orantılıdır.

Eğitim mühendisliği, hem eğitimin hem de okulun yönetim kalitesinin yükseltilmesi için büyük bir ihtiyaçtır.

EĞİTİM AR GE’LERİ (EĞİTİM MÜHENDİSLERİ KOORDİNESİNDE KURULSA), Dünyadaki en iyi eğitim gelişmelerini takip ederek, ülkemizde kaliteli eğitim modellerinin oluşmasını sağlayacak, en yeni eğitim teknolojilerinin kullanılmasını sağlayacaktır. Eğitim kalitesine katkı verecektir.

 

ALİ BEKİR

Facebook Yorumları

Marmara Üniversitesi Tarih Öğretmenliği ve İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezundur. La Verne University of California Athens Campus'te Eğitim Bilimleri'nde yüksek lisans yaptı. Aynı bölümde doktorası devam etmektedir. PEDAGOJİ MÜHENDİSLİĞİ kavramı üzerine tüm çalışmalarını yoğunlaştırmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.