1. Anasayfa
  2. Makaleler

Çocuğunuzun Okumayı Sevmesini Nasıl Sağlarsınız?


0

Çocuğun kitap okumasını sağlayan, ebeveyn ya da onunla ilgilenen kimse o kişidir. Biz ebeveynler diyelim. Ebeveynler okumayı sevdirir. Okumayı öğretmek değil sevdirmek diyoruz.

Okumayı öğretmek öğretmenin işi, ama sevdirmek ebeveynin işi…
Sevgi ise içten gelen bir duygu, kitaplara sevgi nasıl oluşturulabilir?
Doğduğu andan itibaren çocuğun rehberi ve gözünün içine baktığı kişi annesidir. Bunun yanında ailenin diğer üyelerini de ihmal etmeyelim tabii ki…

Anne/baba çocuğu ile kitap okuduğunda her ikisinin dikkati de yalnızca kitap ve birbirleri üzerinedir. Bu anlarda başka hiçkimse veya başka hiçbir şey yoktur. Çok güzel bir paylaşım ve sohbet anıdır. Kitap okuma, bir sohbet unsuru olmalıdır. Okuma bölünebilir, kitap yarım kalabilir,hiç önemli değil. Önemli olan beraber kitap okumaktan mutlu olmaktır. Çocuğunuz inanın ki bu anları hayatı boyunca unutmayacak. Hem güzel anılar biriktireceksiniz, hem de çocuğunuz kitapları, sizin sevgi ve ilginizle ilişkilendirecek. Ve beraber oluşan bu güzel duyguyu yani kitaba olan sevgiyi, anne/baba sevgisi ile eşleştirecek ve bütün hayatı boyunca kitapları sevecek. Kitabevine gittiğinde , eline kitap aldığında, yetişkin olduğunda da kitaplara karşı aynı sıcaklığı hissedecek.

Bu yüzden çocuğunuzla kitap okumanın keyfine varın, çocuğunuzun okur olması bir proje değil bir sevgi meselesidir.

NE ZAMAN KİTAP OKUMAYA BAŞLAMALIYIM?

Çocuğunuza 6 aylık olduğundan itibaren kitap okuyabilirsiniz. Çocuğunuza kitap okumak için hiçbir zaman erken veya geç değildir.

KİTAPLAR İLK ÖNCE ÇOCUĞUNUZUN OYUNCAĞI OLSUN

Çocukların etrafında bebeklikten itibaren kitaplar olsun. İlk olarak küçük karton kitaplar ve kumaş kaplı kitaplar her zaman bulundukları her ortamda bulunsun. İlgi duydukları sürece okuyun. Hiç zorlamayın.

UYKU RUTİNİ OLUŞTUĞUNDAN İTİBAREN UYKU ÖNCESİ KİTAP OKUYABİLİRSİNİZ.

Çocuğunuz büyüdükçe nasıl bir yatma rutini varsa kitap okuma rutini de oluşturabilirsiniz. Uyaranın az olmasına özen gösterin. Uyku öncesi ideal zamandır. 15 dakikalık bir okuma yeterlidir. Bu sizin hedefiniz olsun ama karar verici çocuğunuzdur.

NASIL OKUMALIYIM?

Dikkatiniz çocuğunuz ve kitap üzerinde olsun. Onunla beraber sayfaları çevirin. Okumada onun aktif olmasına izin verin. Resimlere istediği kadar baksın. Resimler üzerine konuşun. Kahraman adeta yanınızda olsun. Okumayı ise bol vurgulu ve teatral yapın. Metni yaşatın. Çocuğunuzlasınız, kimse yok yanınızda. Ne kadar iyi tiyatrocu olduğunuzu kendinize gösterin.

NE TÜR KİTAPLAR ÇOCUKLAR TARAFINDAN DAHA ÇOK SEVİLİYOR?

Küçük çocuklar tekerlemeleri ve kafiyeleri çok severler. Dr. Seuss kitapları bu anlamda çok iyidir.

0-2 yaş kitapları, yuvarlak hatlı resimlerin olduğu, karakterlerin hayvanlar olduğu kitaplardır. Yazı azdır. Çocukların dikkat sürelerinin arttığı dönemlere uygun olarak sayfalardaki yazı miktarı artar. Yazı karakterleri küçülür.

Çocuklarınızla beraber bol bol gülebileceğiniz ve/ veya hikayesi güçlü kitaplar seçin. Kitap seçiminde resimler çok önemlidir. Kitabı almadan önce birkaç sayfasına göz gezdirin. Sayfadaki hikaye ile metin arasında güzel bir ilişki var mı? İyi resim çocuğun hayal gücünü çok güzel çalıştırır ve her şeyden önce kitabı sevmesini sağlar. Çocuklar ilkokul 2.-3. Sınıfa kadar resimli kitapları severler. Yaş ile beraber resimler çok azalır, yazı karakteri giderek küçülür fakat  bu yaşlardan önce okutulmaya çalışılan hiç resimsiz kitaplar aslında çocuklar için iticidir. Bizim yayınevlerimizde daha pahalı olduğu için kitapları resimsiz basmayı tercih edebiliyorlar.
İlkokul birden itibaren çocuklar seri kitaplarını severler. Ve aslında bu faydalıdır da çocuklarda okuma sürekliliği oluşturur.

Erkek çocukları hemen okul öncesi ve okumayı öğrendikleri ilk seneden itibaren bilgi içeren fotoğraflı kitaplara daha çok ilgi duyarlar. Kız veya erkek, çocuklarınızın ilgi duydukları konulara göre kitap almaya özen gösterin.

ÇOCUĞUMA KİTAP SEÇİMİNDE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

Özellikle okumayı öğrendiği dönemden itibaren çocuğunuz yavaş yavaş bağımsız okuyacak. Bu yüzden kendi sevdiği ve seçtiği kitapları okumasında fayda var. Çocuğunuza kitap seçmeyin. Çocuğunuz seviyesinin üzerinde kitap isteyebilir. Önemli değil, o kitap sizin ona okuyacağınız kitapların arasında yerini bulur. Zira ona o istediği sürece kitap okuyabilirsiniz. Böylece hem kelime hazinesi genişler hem de kitap paylaşma zevkine devam edebilirsiniz.

Kitabevine gittiğiniz zaman çocuğunuzla kitaplara beraber bakın. Sayfalarındaki resimlere göz atın. Çocuğunuz kitabın ilk sayfası dışında herhangi bir sayfayı okumaya çalışsın . Eğer bir sayfada 5’den fazla kelimeyi okuyamıyor veya anlayamıyorsa kitap bağımsız okuması için uygun değildir.

ÇOCUĞUNUZU FARKLI TÜRDE KİTAPLARLA TANIŞTIRIN

Çocuklar belli dönemlerinde belli şeylere ilgi duyarlar. Bu ilgi duydukları şeyler her zaman da bizim sevdiğimiz veya arzu ettiğimiz şeyler olmayabilir. Lütfen kitap seçiminde onları özgür bırakalım. Onun fark edemeyeceği, ilgi alanları ile ilgili kitapları kitabevinde bulup onun dikkatine sunmayı ihmal etmeyelim. Kitaplara olan yol en çok çocuğun ilgi alanındandır. Bir başka unsur ise kitaptaki resimlerin onun ilgisini çekmesidir.

Keyifli Okumalar,

#zamansizyazilar

#çocuklaraokumayısevdiriyorum

Facebook Yorumları

1968 yılında İstanbul’da doğdu. Lise Eğitimini Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’nde tamamladı. Üniversite Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi’nde bölümünde aldı. Yap Kredi Bankası’nda Kurumsal Pazarlama bölümünde başladığı iş hayatına, Magnesit A.Ş. ve Beiersdorf A.Ş. firmalarında devam etti. 5 yıl Hollanda’da farklı bir eğitim sisteminde çocuğunun eğitimine şahit oldu. 2013 yılında, ülkeye döndükten sonra yoğun eğitim okumaları, araştırmaları, Uluslararası MOOC ( yoğunlaştırılmış uluslararası online eğitimler), Webinar’ları takip etti, konferanslara katıldı. Artık bütün bu süreçte ortaya çıkan fikir, düşünce ve çözüm önerilerini paylaşma nokatasına geldiği için yazıyor. Yazmaya 2 sene önce başladı. Yazılarını bu sene yayınlamaya başladı. Çünkü kitap olarak yayınlamayı düşündüğü düşüncelerini paylaşmak için daha fazla beklemek istemedi.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.