1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Eğitimde Dijitalleşme: MindMeister!

Eğitimde Dijitalleşme: MindMeister!
0

MindMeister

Günümüz internet çağında öğretmenlerin teknolojiyi eğitim alanında kullanmaması mümkün mü? Tabiki de değil! Gittikçe dijitalleşen dünyada, öğretmenler sınıflarda birçok derste olduğu gibi İngilizce öğretiminde de teknolojiden yararlanmaktadır. 21. yüzyılda teknoloji kullanımı özellikle eğitim alanında artmıştır. Geleneksel yöntemler yerine teknolojik araçlar kullanılmaya başlanmıştır.

Günümüz dünyasında uygulamalar ve web siteleri öğretmenler tarafından dil öğretimini desteklemek için kullanılmaktadır. Teknolojinin yabancı dil eğitiminde kullanılmasının çocukların dil becerilerini geliştirmeleri, özellikle de anadili İngilizce olan kişilerden başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan yabancı dili duyup, bu dile maruz kalmaları açısından oldukça etkilidir.

Çocukların zaten ilgi duydukları bir araçla yeni bir dili keşfetmeleri hem istekleri hem de ilgilerine yönelik olduğundan doğru materyal ve kaynaklar kullanıldığında fayda gösterecektir. Bu noktada öğretmenlerin dikkat etmesi gereken noktalar ise çocukların yaşına, gelişim seviyesine ve dil seviyelerine uygun materyal ve araçlarının seçilmesi, teknoloji kullanılarak yapılacak etkinliklerin öğrenme çıktılarına uygun planlanması, bu etkinliklerin uygulamaya yönelik ve aktif öğrenme ilkeleri çerçevesinde yapılandırılmasıdır.

Özellikle dil öğretiminde online eğitimlerde öğrencinin dikkatini arttıran materyaller kullanılmalıdır. Geçtiğimiz Covid-19 döneminde öğrenciler sınıf yerine evlerinde online bir şekilde öğretim gördüler. Yani defterin ve kalemin yerini internet ve bilgisayarlar aldı. Bu yazımda sizlere pandemi döneminde derslerde öğretmenimi dinlerken aynı zamanda da Öğretim Teknolojileri dersimde not almak için kullandığım MindMeister uygulamasından bahsedeceğim. Kahveleriniz hazırsa hadi bir göz atalım :)

MindMeister

edu mind mapping | Eğitim Her Yerde

Çevrimiçi zihin haritalama (MindMeister), öğretmenlerin ve öğrencilerin işbirliği içinde çalışmaları ve gerçek zamanlı olarak birlikte beyin fırtınası yapmaları için bir araçtır. Yazılım temel olarak öğretmenlerin ve öğrencilerin fikirleri, kavramları ve diğer bilgi türlerini görsel olarak keşfetmelerine olanak tanıyan iki boyutlu bir tuval sunar. Bir çevrimiçi hizmet sitesidir. Telefonunuza uygulama olarak indirebilir ve google’dan da erişebilirsiniz. E-posta adresinizi veya google hesabınızı kullanarak kayıt olabilirsiniz.

Peki bu site ne amaçla kullanılıyor? Gelin birlikte inceleyelim! Öğretim teknolojileri açısından baktığımızda bir materyaldir. Çevrimiçi zihin haritaları oluşturmaya izin verir. Bu zihin haritalarını bloglarınızda, web sitelerinizde ve sosyal medyalarınızda yayınlayabilir ve öğrencilerinizle ortak bir kavram haritası oluşturabilirsiniz. Küçük bir detay daha eklemek istiyorum. Davet ettiğiniz kişilerin haritalarınızı düzenleyebileceğine karar verebilirsiniz.

Aracın basit bir ara yüzü var. 3 menüden oluşmaktadır. Bunlar benim haritalarım, kanal ve halk haritası. Haritalarım bölümünden oluşturduğunuz zihin haritalarına ulaşabilir ve yeni bir zihin haritası da oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz zihin haritalarınızı yeni klasör bölümünde klasörleyebilir ve kategorilere ayırabilirsiniz. Böylece zihin haritalarınıza istediğiniz zaman kolayca ulaşabilirsiniz. İçeri aktararak üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz. Paylaş bölümünden zihin haritalarınızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Öğrencilerin ders sırasında not almaları ve öğretmenle bağ kurmaları açısından bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ayrıca renk özellikleri ile çocukların dikkatini çekebilir, karmaşık yapıları ile de yetişkinlerin dikkatini çekebilirsiniz. 7’den 70’e herkesin kullanabileceği bir ara yüze sahip. Sonuç olarak MindMeister, çevrimiçi zihin haritalamada pazar lideridir ve dünya çapında 200.000’den fazla öğretmen ve öğrenci tarafından halihazırda kullanılmaktadır.

Eğitimde Çevrimiçi Zihin Haritalamanın Faydaları:

  • İşbirliğini ve ekip çalışmasını geliştirir
  • Bilgileri görsel olarak yapılandırır
  • Bağlantıları ve hiyerarşileri görüntüler
  • Zihinsel tetikleyicilerin kullanımı yoluyla hafızayı geliştirir
  • Üretkenliği artırır ve not almayı daha verimli hale getirir
  • Fikirlerin serbest akışını kolaylaştırır ve yaratıcılığı teşvik eder
  • Harika bir sunum aracıdır
  • İş gibi gelmiyor!

MindMeister’ın Sınıfta 5 Adımda Kullanımı:

Outlining a book report with a mind map
MindMeister

1. Not Alma ve Gözden Geçirme: Öğretmenler yeni bir konu için kolayca bir genel bakış zihin haritası hazırlayabilir ve bunu tüm sınıflarıyla paylaşabilir. Her öğrenci daha sonra haritayı kendi notlarıyla genişletebilir ve materyalin sonraki revizyonları için kullanabilir.

2. Çarpıcı Sunumlar Oluşturma: Kullanıcılar, yerleşik sunum modunu kullanarak, yalnızca birkaç tıklamayla zihin haritalarını ilgi çekici slayt gösterilerine dönüştürebilir. Slayt gösterilerini sınıfta sunabilmenin yanı sıra, öğretmenler bunları bloglara veya web sitelerine de yerleştirebilir.

3. Öğrenci Katılımını İzleme: MindMeister’ın Geçmiş Görünümü ile kullanıcılar zamanda geriye gidebilir ve bir zihin haritasının tüm değişiklik geçmişini yeniden görüntüleyebilir. Böylece öğretmenler, öğrencilerinin düşünce sürecini anlamanın yanı sıra her bir haritaya katkıda bulunanın katılımını takip edebilirler.

4. Araştırma ve Yazma: Zihin haritaları, gerçek yazma sürecine başlamadan önce beyin fırtınası yapmak ve metinleri özetlemek için ideal biçimdir. Öğrenciler daha sonra taslaklarını bir Word belgesi olarak dışa aktarabilir ve daha fazla genişletme için temel olarak kullanabilirler.

5. Öğrenme Bozukluklarını Fethetmek: Disleksi veya yüksek işlevli otizm gibi öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler, zihin haritaları tarafından sağlanan bilgilerin görsel tasvirinden büyük ölçüde yararlanabilir.

“Zihin haritalama benim için karmaşık metinlerin bağlantılarını ve yapılarını kaydeder ve onları kafamda tutarak üzerimdeki baskıyı alır.”

Donna Nicholson Arnott, yüksek öğrenimde disleksik öğrenci

 

Simge Ağır

Facebook Yorumları

Herkese Merhabalar, İngilizce öğretmenliği bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Okuyorum ve aynı zamanda İngiliz kültür kurumunda İngilizce öğretmeni olarak çalışıyorum. Öğretmenlik mesleğine duyduğum heyecan ile birlikte eğitim ve öğretim hayatında edindiğim tecrübeleri, eğitimle ilgili araştırmalarımı ve düşüncelerimi sizler ile bloglarımda paylaşacağım. Takipte kalın lütfen:)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.