1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

STEM/FETEM ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

STEM/FETEM ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
0

Sevgili Okurlar;

Bu yazımda sizlerle, adını son dönemlerde sıkça duyduğumuz STEM ile ilgili paylaşımlarda bulunacağım.

Öncelikle STEM kelimesinin açılımından ne ifade etmek istediğinden başlayalım. STEM kelimesi İngilizce kökenli bir kelime. Açılımı İngilizce kelimelerin baş harfleriyle kodlanmış,

Science, Technology, Engineering, Mathematics = Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik.

Bizim dilimizde ise STEM’in karşılığı FTMM (FETEM) yani Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik.

Peki bu açılımlar ne ifade ediyor. STEM/FETEM kelimesi eğitim öğretim sürecinde nasıl uygulanır, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir.  STEM, Fen Bilimleri kazanımlarını ana merkeze alarak Matematik ve Mühendislik ile ilişkilendirilerek uygulanır. STEM= FEN + (MAT + MÜH)

Popüler olan bu kavram ile ilgili birçok yanılgıya düşülmekte. Bunun sebebi olarak da bilgi kirliliği ya da doğru bilinen yanlışların baskın varlığı düşünülebilir.

STEM ile ilişkilendirilen kavramlar: Maker, Kodlama, Robotik.  STEM, maker demek değildir. STEM kodlama demek değildir. Veya STEM robotik demek değildir. STEM bir eğitimdir. Bir şeyler yapan herkes maker’dır. (tasarımcı)  Tasarım, STEM disiplinlerinin içerisindedir. (Mühendislik Tasarım Döngüsü). Yalnız, her tasarım bir STEM eğitimi ürünü değildir. STEM eğitimi ürünü Fen Bilimleri kazanımları ana merkezinde Matematik ve Mühendislik ile ilişkilendirilerek ortaya çıkar. Yani hesaplanmış bir sürecin ürünüdür. Bu ana başlıklardan uzak/ilişiksiz tasarlanan ürünler sadece tasarımdır, tasarlayan da maker.  Robotik ve Kodlama demek STEM demek değildir.

Fakat bu kavramlar planlanarak ve organize edilerek STEM ile ilişkilendirilebilir.

 

STEM Öğretmeni/Sınıf Öğretmeni

Tolga YAZICI

Facebook Yorumları

Tolga Yazıcı, 1992 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da kolejde tamamlamıştır, lisans eğitimini ise İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği alanında tamamlamıştır. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi & İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji iş birliği ile gerçekleştirilen Sınıf Öğretmenliği Gelişim Programı’nı 2015-2017 arasında uzmanlık ünvanıyla bitirimiştir. Yüksek lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi' İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Programı üzerine yapan Yazıcı, “Yankılı Okuma (Eko Okuma) Stratejisinin Kullanımının İlkokul 3. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Düzeyini Geliştirmeye Etkisi” adlı çalışması ile mezun olmuştur. 2014 yılından itibaren özel bir eğitim kurumunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta ve 2020'den itibaren Eğitim Yöneticileri Uzmanları Derneği (EYUDER) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük akredite programı olan Geleceğin Okulu Akreditasyon Programı'nda İstanbul İl Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Kolektif yazar grubuyla yazdığı STEM Eğitimi Uygulamaları-I, Eğitim Her Yerde Seçkileri adlı kitapları ve çeşitli bloglarda yayımlanan birçok makalesi bulunmaktadır. Birçok zirve ve ulusal/uluslararası konferansta yer almış, sempozyum ve çalıştaylarda görev almıştır. Çalışma alanları STEM, P4C, öğretmen eğitimi ve proje çalışmaları şeklindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.