Sevgili Okurlar;
Bu yazımda sizlerle, adını son dönemlerde sıkça duyduğumuz STEM ile ilgili paylaşımlarda bulunacağım.
Öncelikle STEM kelimesinin açılımından ne ifade etmek istediğinden başlayalım. STEM kelimesi İngilizce kökenli bir kelime. Açılımı İngilizce kelimelerin baş harfleriyle kodlanmış,
Science, Technology, Engineering, Mathematics = Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik.
Bizim dilimizde ise STEM’in karşılığı FTMM (FETEM) yani Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik.
Peki bu açılımlar ne ifade ediyor. STEM/FETEM kelimesi eğitim öğretim sürecinde nasıl uygulanır, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir. STEM, Fen Bilimleri kazanımlarını ana merkeze alarak Matematik ve Mühendislik ile ilişkilendirilerek uygulanır. STEM= FEN + (MAT + MÜH)
Popüler olan bu kavram ile ilgili birçok yanılgıya düşülmekte. Bunun sebebi olarak da bilgi kirliliği ya da doğru bilinen yanlışların baskın varlığı düşünülebilir.
STEM ile ilişkilendirilen kavramlar: Maker, Kodlama, Robotik. STEM, maker demek değildir. STEM kodlama demek değildir. Veya STEM robotik demek değildir. STEM bir eğitimdir. Bir şeyler yapan herkes maker’dır. (tasarımcı) Tasarım, STEM disiplinlerinin içerisindedir. (Mühendislik Tasarım Döngüsü). Yalnız, her tasarım bir STEM eğitimi ürünü değildir. STEM eğitimi ürünü Fen Bilimleri kazanımları ana merkezinde Matematik ve Mühendislik ile ilişkilendirilerek ortaya çıkar. Yani hesaplanmış bir sürecin ürünüdür. Bu ana başlıklardan uzak/ilişiksiz tasarlanan ürünler sadece tasarımdır, tasarlayan da maker. Robotik ve Kodlama demek STEM demek değildir.
Fakat bu kavramlar planlanarak ve organize edilerek STEM ile ilişkilendirilebilir.