1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Çocuklar İçin Felsefe (P4C)

Çocuklar İçin Felsefe (P4C)
0

Geçtiğimiz hafta sonu adını son dönemlerde  sıkça duyduğumuz Çocuklar İçin Felsefe temalı bir seminerdeydim.  Bu seminerde bizlere Çocuklar İçin Felsefe yöntemini Türkiye’de bilinir kılmak, araştırma ve uygulama çalışmalarıyla yaygınlaştırmak amacıyla  Little Thinkers Society’i kuran aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenlik görevini sürdüren Dr. Özge ÖZDEMİR eşlik etti.

Öncelikle bu seminerle ilgili izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. Batıda eğitimde merkezi alan Felsefe Türkiye’de pek yaygın değil. Bu alanda çalışmalar yapılarak, süreç olgunlaştırılmaya çalışılıyor. Eğitim sistemimizde lise kademesinde öğrencilerimizin karşısına bir ders olarak çıkan Felsefe ile günümüzde eğitim sistemimiz içerisine monte edilmeye çalışılan ‘’Felsefe ve Çocuk’’ yaklaşımı birbirinden çok farklı.  

Şöyle ki, lise kademesinde filozoflar, hayatları ve düşünce şekilleri ezberletilirken Çocuklar İçin Felsefe yaklaşımında okulöncesinden başlayarak devam eden tüm kademelerde ‘’öğrencinin felsefe yapmayı öğrenmesi’’ ilke ediniliyor.

Peki, bu yaklaşımın 21. Yüzyıl öğrencileri için ne tür kazanımları var?

Öğretmenlere düşen görev ve sorumluluklar nelerdir?

Bu yaklaşımın kazanımlarıyla başlayalım. Çocuklar Felsefe ile eleştirel düşünme, iş birliğine dayalı öğrenme, fikirlere özen gösterme ve yaratıcı düşünme gibi kazanımları elde edebiliyor. Bu kazanımların içeriğine ve öğretmene düşen görev ve sorumluluklara değinelim.

Öğretmen sınıfta ele aldığı bir metin üzerinden felsefi temeli olan sorular ile bir tartışma ortamı ve grupları oluşturur, bu gruplar öğretmenin yönelttiği sorular üzerinde görüşlerini belirtir. Bu tartışma bir sonuca bağlanmaz çünkü yöntemin kazanımları sonuçta değil süreçte saklıdır. Süreci yeri geldiğinde yönlendirici dokunuşlar ile yönetecek olan öğretmen, süreçten geçecek olan da öğrencilerdir.

Öğrencilerin bu tartışma ortamında farklı düşünmeleri, fikirlerini açıkça ifade etmeleri, birbirileriyle iş birliği yapmaları, fikirlere özen göstermeleri ve eleştirel düşünebilmeleri beklenir.

Öğrencilerde ilgili kazanımların kavranması için ‘’yöntemi iyi uygulayabilen’’ eğitimcilere ihtiyaç vardır.

Özge Hanım, bu alanla ilişkilendirilen birçok kitap olduğunu söylüyor. Yalnız; iyi bir uygulayıcı olmadığı takdirde amaca hizmet zor görünüyor.

Tolga YAZICI

https://twitter.com/YzciTolga

 

Facebook Yorumları

Tolga Yazıcı, 1992 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da kolejde tamamlamıştır, lisans eğitimini ise İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği alanında tamamlamıştır. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi & İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji iş birliği ile gerçekleştirilen Sınıf Öğretmenliği Gelişim Programı’nı 2015-2017 arasında uzmanlık ünvanıyla bitirimiştir. Yüksek lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi' İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Programı üzerine yapan Yazıcı, “Yankılı Okuma (Eko Okuma) Stratejisinin Kullanımının İlkokul 3. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Düzeyini Geliştirmeye Etkisi” adlı çalışması ile mezun olmuştur. 2014 yılından itibaren özel bir eğitim kurumunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta ve 2020'den itibaren Eğitim Yöneticileri Uzmanları Derneği (EYUDER) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük akredite programı olan Geleceğin Okulu Akreditasyon Programı'nda İstanbul İl Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Kolektif yazar grubuyla yazdığı STEM Eğitimi Uygulamaları-I, Eğitim Her Yerde Seçkileri adlı kitapları ve çeşitli bloglarda yayımlanan birçok makalesi bulunmaktadır. Birçok zirve ve ulusal/uluslararası konferansta yer almış, sempozyum ve çalıştaylarda görev almıştır. Çalışma alanları STEM, P4C, öğretmen eğitimi ve proje çalışmaları şeklindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Kimse Kıpırdamasın

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.