İngilizce, anadili İngilizce olan kişiler için bile öğrenmesi zor bir dil olabilir. Yeni bir dile aşina olmanın en iyi yollarından biri o ülkenin edebiyatını incelemektir. Özellikle çizgi romanlar konuşma dili sunarken bir dönemin dilini yakalamanın benzersiz bir yoluna sahiptir. Bir bakıma çizgi romanlar sadece İngilizce öğretmekle kalmaz aynı zamanda kültürel miras duygusunu korumaya da hizmet eder. Hala eğlenceli ve akıllı içerik sağlarken zamanın trendlerini de belgelerler. Dili öğrenmeye yeni başlıyorsanız veya becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız örnek olarak sizlere sunacağım en iyi 8 çizgi roman okumaya başlamak için önemli kaynaklar olacaktır.
1-) “Calvin ve Hobbes” Farklı Kelime Dağarcığı Öğretir
İlk 1985 yılında haftalık çizgi roman olarak tanıtılan Calvin ve Hobbes, Amerikan tarihinin en sevilen ve tanınan çizgi serilerinden biridir. Çizgi roman etkileyici bir 10 yıl boyunca sürmüş ve bu süre zarfında Bill Watterson çalışmalarını birkaç Calvin ve Hobbes koleksiyonunda yayınlamıştır. Calvin ve Hobbes yaramaz ama zeki altı yaşındaki Calvin’i ve doldurulmuş kaplanı Hobbes’u takip etmektedir. Calvin’in cazibesinin bir kısmı dünyanın nasıl çalıştığı ve yaşının çok ötesinde dili nasıl kullandığı konusunda oldukça karmaşık bir anlayışa sahip olmasıdır. Çizgi roman bir çocuğun zekası ve alaycılığı aracılığıyla birçok düşündürücü temayı detaylandırmaktadır.
2-) “Resimlerle Okumak Dili” Amerikan Tarihi ve Kültürü Yoluyla Öğretir
2009 yılında kurulan Reading With Pictures , bir dil aracı olarak çizgi romanların meşruiyetini önemli ölçüde etkilemiştir. Reading With Pictures , eğlence değeri için çizgi roman sağlamaktan ziyade çocukluk okuryazarlığını geliştirmeyi amaçlayan birkaç dizi geliştirmiştir. “Resimlerle Okumak: Çocukları Daha Akıllı Yapan Çizgi Romanlar” serisi erişilebilir, eğlenceli bir öğretim aracı oluşturmak için okuma yazma uzmanlarıyla birlikte çalışan yetenekli sanatçıların çalışmalarını içermektedir. Çizgi roman, okuryazarlığa odaklanmasının yanı sıra matematik ve bilim gibi başka konularını da barındırmaktadır.
3-) “Fables, Folklor” ile İngilizce Öğretiyor
Masallar , İngilizce ile yeni başlayanlar için biraz daha gelişmiş olabilir ancak dizinin bir okuryazarlık aracı olarak kullanışlılığı yadsınamaz. Franchise, 2002’deki ilk çıkışından bu yana oy birliğiyle eleştiriler almış ve 14 Eisner Ödülü’ne layık görülmüştür.
4-) “Peanuts” Kısa, Erişilebilir Diyalog Sunar
1950’de Charles M. Schulz, Amerikalıları Fıstık dünyasıyla tanıştırdı. İkonik çizgi roman, yaşlarının ötesindeki durumlarla uğraşan bir grup çocuğun etrafında dönmektedir. Sonuç olarak, okuyucunun yanında organik olarak büyür ve gelişerek unutulmaz anlar sağlamaktadır. Çünkü Fıstık 50 yıl gelişim göstermiştir ve bu İngilizce öğrenme konusunda önemli bir kaynağıdır. Özellikle Linus, gruba genellikle karmaşık ve anlayışlı bir bilgelikle tavsiyelerde bulunmaktadır. Monologları sadece içerik bakımından çeşitlilik arz etmiyor aynı zamanda kelime dağarcığında da harika bir alıştırma olduğunu söyleyebiliriz.
5-) “Sketch Monsters”, Duygular ve Duygular Hakkında Dil Öğretir
“Sketch Monsters: Escape of the Scribbles” Joshua Williamson ve Vinny Navarrete tarafından duygularını işleme konusunda olağanüstü bir iş çıkaran sekiz yaşındaki Mandy’nin etrafında dönmektedir. Bu yenilikçi çizgi roman, duyguları tanımlayan dil ve kelime dağarcığına sahiptir ve aynı zamanda okuryazarlığı teşvik etmektedir. Mandy üzüldüğünde veya hayal kırıklığına uğradığında hayalperest ama sıkıntılı canavarlar şeklinde tezahür eden eskiz defterine duygularını aşağı çekmektedir. Bununla birlikte, çizimler sonunda eskiz defterinden kaçarak kasabada yaramazlıklara neden olur ve Mandy’nin duygularıyla Happster’ın yardımıyla yüzleşmesini gerektirmektedir.
6-) “Garfield”, Konuşma Diyaloğunda Ustalaşmak İçin Mükemmeldir
Garfield , tanıdık olmayanlar için lazanyayı seven ve pazartesi günleri hoşnutsuzluğu yaşayan turuncu bir tekir kedi olan alaycı, sevimli Garfield’ın etrafında dönmektedir. Diyalog sadece komik değil, aynı zamanda kısa ve sindirilebilir, İngilizce öğrenmeye başlamak için ideal bir çizgi romandır.
7-) “Maya” Dil ve Görgü Öğreten Karışıklık Yaratır
Rutu Modan’ın Maya Makes a Mess 2012’de ilk kez sahneye çıktı ve ebeveynlerinin dağınık tavırları hakkında sürekli dırdır etmelerinden bıkan ünlü Maya etrafında dönmektedir. Bir akşam, ailesiyle akşam yemeğinde Maya, Kraliçe’den başkasıyla yemek yemeye davet edilmektedir. Resmi akşam yemeği sırasında Maya, kötü sofra adabıyla mücadele eder ancak yine de büyüleyicidir. Bu çizgi roman kendini fazla ciddiye almıyor ve Maya’nın yıldızlardan daha az alışkanlıklarını içeren komik bölümler sunmaktadır. Başka bir Eisner Ödülü sahibi olan Maya, yol boyunca eğlence sunarken okuryazarlığı ve bireyselliği teşvik etmektedir.
8-) “Wimpy Bir Çocuğun Günlüğü” Metin Üzerinde Yeteneğini Geliştirmeye Yarar
2002’de karikatürist Jeff Kinney , o zamandan beri dünya çapında 250 milyondan fazla kopya satan Wimpy Kid’in Günlüğü çizgi roman serisini tanıtmıştır . Seri aynı zamanda Sesli Kitaplara da uyarlanmışve bu da onu okuryazarlığı geliştirmeye yardımcı olacak çok yönlü bir araç haline getirilmiştir.
Sefa Sezer
İngilizce Öğretmeni