1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

2017’nin En Çok Okunan Eğitim Yazıları

2017’nin En Çok Okunan Eğitim Yazıları
0

Eğitime, eğitimle ilgili kaynaklara ve yayınlara herkesin ücretsiz olarak erişebilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak amacıyla yola çıktığımız 2017 yılını geride bıraktık. Her yapılan işin bir değerlendirmesi olduğu gibi geride bıraktığımız yılın da bir değerlendirmesini yapalım dedik. Ve 2017 yılının en çok okunan 10 eğitim yazısını sizin için derledik. Yayınların tam metnine verilen linklerden erişebilirsiniz.

 

10) Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları ile Güneş, Dünya ve Ay

received 390992164653143 1 | Eğitim Her Yerde

Mersin’in Tarsus ilçesinde Değişim Koleji 5. Sınıf öğrencileri fen bilimleri öğretmeni Buket Ellibin rehberliğinde arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile Güneş, Dünya ve Ay ünitesi işlenmiştir.

Bu etkinlikle 5. Sınıflar Güneş, Dünya ve Ay ünitesi kazanımlarından
1. Ay’ın Dünya etrafında dolanma yönü belirtilir.
2. Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanma yönü belirtilir.
3. Dünya’dan bakıldığında Ay’ın hep aynı yüzünün görüldüğü belirtilir kazanımlarına yönelik 4 boyutlu çalışma ile görselleştirerek kazanımların sağlanması amaçlanmıştır.

https://egitimheryerde.net/arttirilmis-gerceklik-uygulamalari-ile-gunes-dunya-ve-ay/

 

9) 21. Yüzyıl Becerileri Nelerdir?

21skills 300x158 | Eğitim Her Yerde

Eğitimciler ve iş gücü uzmanlarının, çocuklarımızın 21. yüzyılın geliştirilmiş becerilerine ihtiyaç duydukları konusunda uyarıda bulundukları görülmektedir. Bu beceriler olmadan, yeni neslin küresel ekonomiye başarıyla katılamayacağı, üniversite ve iş için yeterince hazırlıklı olamayacağı düşünülmektedir.

Peki, tam olarak 21. yüzyıl becerileri nelerdir?

https://egitimheryerde.net/21-yuzyil-becerileri-nelerdir/

8) Kodlama İçin Eğitim Materyalleri

meb | Eğitim Her Yerde

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, Millî Eğitim Bakanlığının öğrencilere teknolojiyi doğru, etkili ve fayda sağlayıcı şekilde kullanmayı öğretmek ve teknolojik materyalleri faydalı bir eğitim aracı olarak kullanabilmelerini sağlayabilmek adına çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini bildirdi. Bakanlık olarak güncellenen öğretim programlarının tamamında bu konuyu ele alarak öğrencilerin bu konudaki yeterliklerini artırmayı hedeflediklerini belirten Gençoğlu, bu kapsamda bilişim teknolojileri ve yazılım dersine ayrı bir önem verildiğini söyledi.

Ortaokul 5. sınıfların bu yıl ilk defa kodlama içerikli derslerin de verileceği bilişim teknolojileri ve yazılım derslerini almaya başladıklarını dile getiren Gençoğlu, bu kapsamda bu sınıfların öğretim programlarını güncelleme çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi. Gençoğlu, Google ile imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, bilişim teknolojileri ve yazılım dersine yönelik öğrenci ve öğretmenlerin kullanacağı öğretim materyallerinin geliştirildiğini bildirdi.

https://egitimheryerde.net/kodlama-icin-egitim-materyalleri/

 

7) Kendini Tanımlamış Bireyler ve Eğitimciler Olarak Biz

banner 1240x654px1 | Eğitim Her Yerde

İçimizden kaç kişi kendi farkındalığı olan, hedeflerini doğru belirleyebilen, nelerden hoşlandığına karar verebilen, problemlere karşı ne tür çözümler üretebileceğini görebilir? Belki çok azımız bunlara sahibiz veya sahip olduğumuzun farkında değiliz.

Eğitimcilik hayatımız boyunca yüreğine dokunmuş olduğumuz belki de bir çok öğrencimiz ‘içsel zeka’ya sahip.
Nedir bu içsel/kişisel zeka?
Bireyin tamamen kendinin farkında olması anlamına geliyor. Ben kimim? Neler yapabiliyorum? Nelerden hoşlanmıyorum? Kişisel bir yaşam felsefesi oluşturuyor muyum? Bu sorulara cevap verebilen insanlar büyük ihtimalle içsel zekaya sahipler.

Yaşamdan ve öğrendiklerinden yola çıkarak hayat tarzını belirleyebilen ve bu doğrultuda planlar oluşturan, hedefler belirleyen kişiler..

https://egitimheryerde.net/kendini-tanimlamis-bireyler-ve-egitimciler-olarak-biz/

 

6) Özde İtibar Mı, Sözde İtibar Mı?

what is creative teaching e1433788418645 | Eğitim Her Yerde

TÜBİTAK 1001 Programınca desteklenen “Türkiye Sosyo-Ekonomik Statü Endeksi Geliştirme Projesi” kapsamında yapılan “Türkiye’de Çalışma Yaşamı ve Mesleklerin İtibarı” konulu araştırma sonuçlarına göre “Öğretmenlik” mesleğinin sahip olduğu sıralamayı görünce çok şaşırdım. Bu şaşkınlık gördüğüm ile 10 yılı aşkındır deneyimlediğim şeyin aynı olmamasından ortaya çıkan bir duygusal tepkiydi. Neden böyle hissettiğime değinmeden önce araştırma bulgularını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Araştırmaya katılanların “iyi bir iş” te aradıkları ilk üç özelliğin; “iyi bir ücret, iş garantisi ve iş güvenliği” olduğu belirtilmektedir. Bu kıstaslar ele alınarak yapılan çalışmada mesleklerin toplum nezdindeki itibar sıralamasında (TÜİK’ in Standart Meslekler Sınıflamasının 3. düzey meslek gruplarından seçilen 126 mesleğin denekler tarafından 1-100 arası olacak şekilde puanlanması istenmiştir.) “öğretmenlik” 80,98 puan ile 4. sırada yer almaktadır. Kadınlara göre en itibarlı meslekler arasında öğretmenlik 81,50 puan ile 4. Sırada yer alırken, erkeklerde 80,48 ile 3. sırada yer almaktadır.

https://egitimheryerde.net/ozde-itibar-mi-sozde-itibar-mi/

 

5) Eğitsel Bir Matematik Oyunu: Çarpanga

received 283660852125467 | Eğitim Her Yerde

Çarpanga adlı akıllı telefon ve akıllı tahta uyumlu matematik oyunu, bugün itibariyle 19000 küsür indirme sayısına ulaşmıştır. Özellikle sosyal medyadan gelen yorumlardan, oyunun öğrenciler için çok faydalı bir oyun olduğu görülmektedir.

MEB’de öğretmen olan oyunun yapımcıları:

Bunu görmek bizi ne kadar memnun etti anlatamayız. Geçen yıl 1. dönem sonuna doğru yayınladığımız oyunumuzun,ülkemizin farklı okullarında ödüllü turnuvalarının yapıldığı haberlerini görmenin de tarifi mümkün olmayan mutluluğunu buradan paylaşmak isteriz. Oyunumuzu bu yıl sene başından itibaren tanıtma gayreti içerisindeyiz. Tamamen yerli olan oyunumuzun özellikle sınıf içi uygulamalarda kullanılabiliyor olması öğretmenlerimiz için de büyük avantaj sağlamaktadır. Hangi branş olursa olsun siz değerli öğretmenlerimizden ücretsiz olan bu oyunun kendi okullarınızda kullanılmasına ön ayak olmanızı ve mümkünse tanıdığınız tüm öğretmen arkadaşlarınıza en azından bir göz atmaları için aşağıdaki bağlantı adreslerini paylaşmanızı rica ediyoruz. İlginiz için teşekkür eder iyi bir egitim öğretim dönemi dileriz.

Şeklinde sitemize görüşlerini ifade etmişlerdir.

https://egitimheryerde.net/egitsel-bir-matematik-oyunu-carpanga/

 

4) Eğitimciler İçin 8 Harika İnfografik Hazırlama Aracı

Resim1 | Eğitim Her Yerde

Günümüz kampanyalarının en önemli aşamalarından birisi de ölçümleme ve sunum. Elde edilen başarı ve verilerin niteliği kadar, bu verilerin sunumu da büyük önem taşıyor. İşte tam bu noktada infografik görseller, kampanyaları çok daha hoş bir halde sunmanıza yardımcı oluyor.

Grafik tasarım kabiliyetleri son derece üst düzey insanlar için bile infografik görsel hazırlamak vakit alıcı bir iş olabiliyor. Ancak İnfografik tasarım yapmak için grafik tasarımcı olmak şart değil. İnternet üzerinden birçok web sitesi aracılığıyla harika infografikler yapmak mümkün. İşte hem grafik tasarımcılar hem de Photoshop’u bir uzay paneli zannedenler için kolayca infografik hazırlamaya yardımcı olacak en başarılı  8 araç;

https://egitimheryerde.net/egitimciler-icin-8-harika-infografik-hazirlama-araci/

 

3) 8. Sınıflar İçin Fen Bilimleri Dersi

 

images | Eğitim Her Yerde

Eğitim Her Yerde, çevrimiçi derslerine ortaokul derslerini de ekleyerek devam ediyor. Eğitim bölümünde bugüne kadar çeşitli konularda herkese açık çevrimiçi ders imkanı sunan egitimheryerde.net, ortaokul derslerine de 8. sınıf fen bilimleri dersiyle giriş yapmış oldu.

Ders içeriği müfredatla uyumlu olup, internet üzerinde herkese açık olan kaynaklar belirli bir bütünlük içinde verilip, öğrenci ve öğretmen arkadaşların kullanımına sunulmuştur.

Ders kapsamında, video ve metin konu anlatımları, değerlendirme testleri, açık uçlu sorular, etkinlikler ve konu özetleri verilmektedir.

İlerleyen günlerde ortaokulun farklı sınıf düzeylerinde ve farklı derslerde çevrimiçi eğitimler açılacaktır.

https://egitimheryerde.net/8-siniflar-icin-fen-bilimleri-dersi/

 

2) Yeni Dönemin Teknoloji Eğitimi Anlayışı: Eğitim 4.0

zeynep dereli tink | Eğitim Her Yerde

Endüstri 4.0 artık geleceğe değil bugüne ait bir olgu, gerçekleşmiş bir devrim. İçinde yaşamakta olduğumuz bu gelecekte; sadece endüstri ve üretim teknolojileri değil, hizmetler de dahil olmak üzere tüm sektörler ve meslekler büyük bir değişime sahne oluyor. İş yapma biçimlerindeki bu değişim, hayat tarzlarımızı da yeniden şekillendirmeye başlıyor.

Yaratıcılık ve inovasyona dayanan beceriler kazanmanın yolu, kuşkusuz ki öncelikle eğitim. Teknolojinin yeni meslekler doğurduğu, mevcut meslekleri şekillendirdiği bir dönemde özellikle teknoloji eğitimi…

Peki Endüstri 4.0 ortamında rekabet edecek bireylerin yetişmesi için nasıl bir teknoloji eğitimine ihtiyacımız var? Bu bölümde sizlere Endüstri 4.0 ile birlikte eğitimde, özellikle de ortaöğretimde ortaya çıkan dönüşüm ihtiyacından bahsedeceğim.

https://egitimheryerde.net/yeni-donemin-teknoloji-egitimi-anlayisi-egitim-4-0/

 

1) Çocukların İnanç Dünyasına Kapı Aralamak

gozetleme | Eğitim Her Yerde

Okul öncesi ve son çocukluk dönemi diye tabir ettiğimiz 7-11 yaş, somut düşünme dönemidir. Bu dönemde çocuklar soyut kavramları somutlaştırma ihtiyacı hissederler. Mesela bir çocuğun “Beni ne kadar seviyorsun?” sorusuna, kollarını iki yana açarak sevgisinin kocaman olduğunu göstermesi bu dönemin özelliklerine bir örnektir.

Peki var olan sevgisini somutlaştırabilmek için kollarını iki yana açan çocuğun yaratıcısını nasıl tanımasını sağlayabiliriz? Allah’ı nasıl anlatmalı, doğru bir dini eğitim vermek için neler yapabiliriz? Biraz bunlardan bahsedelim..

https://egitimheryerde.net/cocuklarin-inanc-dunyasina-kapi-aralamak/

Facebook Yorumları

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.