Bir eğitim neden sınıfa sıkışır? Sevgili okuyucular, ben ülkemizdeki eğitimin sınıfa sıkıştığına inanıyorum. Neden? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Sıkışık ders programları ve kalabalık sınıflarda bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Ama adı belki öğretim olabilir kesinlikle eğitim değil. Hâlbuki bakanlığımızın adında öğretim kelimesi yok eğitim kelimesi var! Demek ki eğitim daha önemli…
Eğitimden kastettiğim nedir? Çocukları, gençleri karakter olarak güçlendirmek. Nasıl güçlü karakterli çocuklar yetiştirebiliriz? Öğretime ayrılan zamanı daha azaltıp eğitime ayrılan zamanı daha fazlalaştırmalıyız diye düşünüyorum.
Eğitimin daha önde olabilmesi için;
- Okullarımızda ikili eğitim olmamalı.
- Eğitim öğretim tam gün olmalı ve yarım gün öğretim yarım gün eğitim olmalı.
- Okullarda öğretmenler hizmet içi eğitimlerle yeni sisteme hazırlanmalı.
- Okullarda resim, müzik, spor vb alanlarda öğretmen sayısı öğrenci sayısına göre artırılmalı.
- Okulların fiziki durumları eğitim etkinlikleri için yeniden düzenlenmelidir.
- Dersliklerin dışında spor alanları ve büyük salonlar oluşturulmalı.
- Bahçeler daha düzenli olmalı ve bahçelerde öğrencilerin dinlenebilecekleri mekânlar, açık spor alanları oluşturulmalı.
- Üniversitelere benzer fiziki yapılar oluşturularak öğrencilerin sınıf dışı mekânlarda da çeşitli etkinlerde bulunmalarının altyapısı hazırlanmalıdır.
- Mevcut sınıf ve branş öğretmenleri çeşitli eğitimlerle yetenekleri ve ilgilerine göre yetiştirilerek, eğitim faaliyetlerine tüm öğretmenlerin daha etkin katılımı gerçekleştirilmelidir.
- Okullar bence haftada altı gün ve tam gün olmak faaliyet yapmalıdır.
Yukarıdaki yazılanlara sizlerin de değişik fikirlerle katkıları olabilir. Bu katkılar bir bilgi havuzunda toplanarak uygulama projesi oluşturulabilir. Ancak günümüzde çocuklarımızın ve gençlerimizin bilgilendirilmelerinden çok eğitilmeye ihtiyaçları vardır. Artık günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolaydır. Fakat bu bilgi karakterli, kişilik olarak güçlü sevgi, saygı duygularıyla yoğrulmuş bireyler yetişecek daha nitelikli, nesillere ulaşılabilecektir.Ülke kalkınmamıza çok daha hızlı ve çok daha olumlu katkı yapacaktır.
Günümüzün ve yakın geleceğin önemli konularından bir tanesi ruhen, psikolojik olarak sağlıklı bireyler yetiştirmektir. Bunun için okullarda kişisel gelişim,değerler eğitimi,sanat eğitimi,spor eğitimi vb eğitim etkinlikleri öne çıkmalıdır.Ve elbette eğitim binaları,eğitim tesisleri bu yeni anlayışa uygun hale getirilmelidir.Öğretmenlerimiz bu yeni anlayışa göre yeni becerilerle donatılarak eğitim faaliyetleri gönüllük esasına katkı yapılan yan alan değil, herkesin içinde olduğu esas alan haline getirilmelidir
Anaokulundan itibaren tüm öğrenciler yeteneklerine göre; tiyatro, spor, müzik, satranç, resim vb. etkinliklerin içinde haftada en az 10 saat yer alarak hem enerjisini pozitif kullanacak, hem karakter olarak daha güçlü olacak hem de bilgi olarak en üst düzeyde olacak.
Bir çok okulumuzda öğrenci sınıfa sıkışmış durumdadır. Bu sınıfa sıkışmış eğitim Sınıf yönetiminde,okul disiplininde önemli olumsuzluklar oluşturmaktadır. Öğrenci devamsızlığının en önemli nedeni sınıfa sıkışmış eğitimdir.Bu sıkışmışlığı aşan okullar var mıdır?Elbette vardır.Ancak çok az sayıda olduğu kanaatindeyim.
Okullar sadece sınıfa girilen orada saatlerce oturulan,eğitim faaliyetlerine kısıtlı (çok az)öğrencinin katıldığı değil, tüm öğrencilerin eğitim faaliyetlerine katıldığı mekanlar haline gelmelidir
Tüm kötülüklerin anası “sınıfa sıkışmışlıktır”!
Mustafa ASLAN