1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

2018’in En Çok Okunan Eğitim Yazıları

2018’in En Çok Okunan Eğitim Yazıları
0

Eğitime, eğitimle ilgili kaynaklara ve yayınlara herkesin ücretsiz olarak erişebilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak amacıyla çıktığımız bu yolda 2018 yılını da geride bıraktık. Her yapılan işin bir değerlendirmesi olduğu gibi geride bıraktığımız yılın da bir değerlendirmesini yapalım dedik. Ve 2018 yılının en çok okunan 20 eğitim yazısını sizin için derledik. Yayınların tam metnine verilen linklerden erişebilirsiniz.

20) Yerli ve Milli Eğitim Sistemi

‘Montesorri eğitim sistemi uyguluyoruz’ diyor kibar bir hanım; arkadaşımın mini mini kızı için ana okullarını dolaşırken. Waldorf sistemi ile çocuklarınız mükemmel eğitim anlayışının yanı sıra 2 yabancı dil de öğreniyor diyor bir başkası.

X sistemi en mükemmeli, Y sistemi harika…. Bütün gün farklı farklı yabancı isimler dökülüyor dudaklardan.

19) Kaynaştırma Uygulamalarının İyileştirilmesinde Öğretmen Davranışları ve Destek Özel Eğitim

Eğitim sistemi içinde herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan öğrenim hayatına devam eden öğrenciler olduğu gibi, farklı özelliklerinden dolayı destek sağlanması gereken öğrencilerde bulunmaktadır. Bu öğrenciler, eğitsel gereksinimlerini akranlarıyla eş değerde karşılayabilmek için bireyselleştirilmiş eğitim desteğine ihtiyaçları duyarlar (Kale ve Demir, 2017).

18) ‘Kız Anadan Görmeyinçe Öğüt Almaz, Oğul Atadan Görmeyinçe Sufra Çekmez’

Tarih, insanlığın en tehlikeli icadıdır.” der Paul Valery. Neden böyle demiştir bilinmez… Ya da “Kimiz, kimleriz biz, nereden geldik, nereye gidiyoruz?” diye mi sordu kendi kendine Gauguin gibi. O gün bu gündür, insanoğulları aynı soruyu kendilerine soruyor, yanıtlamaya çalışıyorlar. Yanıtlar, kişiden kişiye, toplumdan topluma, zamanla değişiyor, ama soru aynen kalıyor.

17) 2023 Eğitim Vizyonu

2023 Eğitim Vizyonu’nda Öne Çıkan Başlıklar ve Hedefler:

2023 EĞİTİM VİZYONU FELSEFESİ

  • Eğitim sistemleri, içinden çıktığı medeniyetler kadar evrensel insanlık değerleriyle de harmanlanırlar.
  • Eğitimin ana öğesi ve baş öznesi insandır.
  • Yetiştirmek istediğimiz insan profilini ortaya koymadan ve Türkiye’nin eğitimde ihtiyacı olan paradigmayı belirlemeden ruhu, istikameti, gaye ve felsefesi olan bir evrensel pedagoji yaratmamız güçtür. Bu bakımdan insan, 2023 Eğitim Vizyonu’nun odak noktasıdır.
  • Eğitimde başarının yegâne ölçüsü ders notları, sınav sonuçları, zekâ testleri ve mezuniyet sonrası edinilen mesleklerin maaşlarından ibaret olamaz.
  • Düşünce, duygu ve eylemi insanda birleştiremeyen, kuramı ve pratiği uzlaştıramayan bu tek kanatlı uçma hevesi en önemli sorunumuzdur.
  • Edip Cansever’in bir şiirinde de ifade ettiği gibi:
    İnsan yaşadığı yere benzer
    O yerin suyuna, o yerin
    toprağına benzer
    Suyunda yüzen balığa
    Toprağını iten çiçeğe…
  • Bugünden başlayarak, 21. Yüzyıl Talim ve Terbiye Modelimiz ile 2023 Eğitim Vizyonu’nun temel hedefi, ahlak telakkisine dayalı ve insanı merkeze konumlandıran bir varlık ve bilgi anlayışını yeşertmektir.

16) Özel Okullarda Talep Krizi

Yaklaşık 20 yılını Özel Eğitim ve Öğretim sektörünün hemen hemen her aşamasında geçirmiş bir eğitim / işletme uzmanı olarak bu makalede sektörün gidişatına dair düşüncelerimi çok açık bir şekilde paylaşmak arzusundayım. Bu yazı dizisinden muradım kesinlikle gözü kapalı giden büyük bir sektörün vizyonuna katkıda bulunmaktır. Çünkü hem akademik kariyerim (İşletme kökenli olup Mali Müşavir olmam, yüksek lisansımı Pazarlama İletişimi dalında yapmış olmam, tezimin alanla ilgili olması ve bunun için çok iyi bir araştırma yapmış olmam) hem de iş hayatım (Türkiye’nin önemli eğitim kurumlarında muhtelif alanlarda üst düzey yönetimde yıllarca bulunmam, bir marka kurarak rekabette bulunmuş olmam ve son olarak sektöre danışmanlık yapmam) ülkemizin her il ve ilçesinde sektörün girişimcileri ile tanışmamı, vizyon ve misyonlarına vakıf olmamı ve rekabet ortamlarını anlamamı sağladı. Bu alt yapı ve birikimlerin sonucunda tespitlerimin ne kadar kuşatıcı olacağını tahmin edebiliyorum.

15) Okul Öncesi Dönemde Yaratıcı Düşünme Becerileri

Okul öncesi dönemde yaratıcı düşünme becerilerini en iyi destekleyecek araç,  tüm çocuklarda fazlasıyla var olan “merak” duygusudur.

Merak duygusunun çocuğu “provoke” edecek bir girişle tetiklenmesi, yaratıcı düşünme becerilerini kullanması için teşvik edici olacaktır.

14) Bir Milyon Öğretmen, Bir Milyon Fikir

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir milyon öğretmenin fikirlerini Bakanlığa direkt iletebilmeleri için “birmilyonfikir.meb.gov.tr” adresi üzerinden dijital platform oluşturulduğunu bildirdi.

Türkiye´nin 81 ilindeki öğretmenlerin eğitim ve öğretim alanındaki fikir, proje ve önerilerini, Millî Eğitim Bakanlığına iletebilmeleri için hayata geçirilen “Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir” projesi Bakanlığın Başöğretmen Salonunda düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

13) İnternet Bağımlılığı ve Çözüm Önerileri

Bağımlılık insanın bir maddeyle veya bir davranışla sağlıksız bir ilişki kurmasıdır. Kişi bağımlısı olduğu şey olmadan yaşayamaz. Onsuz ne yapacağını bilemez, bunalır, kendini çaresiz ve güçsüz hisseder. Bağımlısı olduğu maddeyi veya davranışı hayatının merkezi haline getirir ve diğer her şeyi ona göre belirler. Belirli bir süre sonra da bağımlılığı kişiyi tamamen esir alır ve kölesi haline getirir.

12) Sen de Yazabilirsin!

Eğitsel blogların yaygınlaşması, ülkelerde eğitimin ilerlemesine önemli derecede katkı sağlamaktadır. Eğitsel bloglar sayesinde bireyler eğitimle ilgili her konuda paylaşımda bulunabilir. Yapılan paylaşımlara yorumlar yapılarak yeni fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağlanır.

11) Yaz Tatilinde Öğretmenlerin Okuması Gereken 5 Kitap


Yaz tatili öğretmenlerin keyifle kitap okuyarak bireysel ve mesleki gelişimine devam edebileceği en güzel zamanlardan biridir. Aşağıda tüm öğretmenlerin hem bireysel hem de mesleki gelişimine katkıda bulanacak hem yerli hem de yabancı yazarlar tarafından yazılmış farklı türlerde 5 kitap önerisi bulunmaktadır.

10) Kadıköy İlçe MEM Öğretmenlere Başarı Belgelerini Keyfi Değil Objektif 49 Kritere Göre Veriyor

Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hazırlamış olduğu bir proje ile öğretmenlere başarı belgelerini kafalarda hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde, somut ölçülebilir ve objektif 49 kritere göre vermekte. Kadıköy İlçe MEM’in her zaman tartışma konusu olmuş olan başarı belgelerinin verilmesi hususundaki adımlarının ülkemizdeki tüm milli eğitim müdürlüklerine örnek olmasını ve yayılmasını temenni ediyoruz. Bu bağlamda Kadıköy Kaymakamı Mustafa ÖZARSLAN’ı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık ASLAN’ı tebrik ediyoruz.

9) Siber Zorbalık ve Önleme Yolları

Siber zorbalık elektronik zorbalığın bir türü olarak tanımlanmakta olup yüksek oranda zarar vermektedir. Medyanın ilgisine rağmen konu hakkında bilinenlerin oldukça az olduğu söylenebilir. Zorbalık genellikle, kolayca kendini savunamayacak insanların hedef alınarak kasten bir veya daha fazla birey tarafından defalarca yürütülen saldırganlık olarak tanımlanmaktadır.

8) Recaizade Mahmut Ekrem’in “Şevki Yok” Şiirinin Açıklaması

Bir insan yaşadığı ayrılık acısını çeşitli şekillerde dile getirir. Bu mümkün olmazsa ağlar, dövünür, içine atar, bazen de kendi köşesine çekilir. Ayrılık acısını yaşayan bir şairse, o da duygularını şiirle anlatmaya çalışır. Hislerini mısralara döker. Recâizâde Mahmut Ekrem’in yazdığı “Şevki Yok” adlı şiir bunun açık bir örneğini teşkil ediyor. Şair, genç yaşta kaybettiği oğlunun acısını bu şiirle okura hissettirmeye çalışmış.

7) Matematik Eğitiminin Nobeli’nin Sahibi Ali Nesin Oldu

Uluslararası Matematikçiler Birliği’nin verdiği Leelavati Ödülü’nü Türkiye’den Prof. Dr. Ali Nesin alırken, Fields Madalyası’nın sahibi ise Caucher Birkar oldu.

Kanadalı matematikçi John Charles Fields’in adını taşıyan ve 1932 yılından beri verilen Fields Madalyası ödülünü İran’ın Merivan kentinde doğan, Cambridge Üniversitesi öğretim üyesi matematikçi Caucher Birkar alırken, Türkiye’den Prof. Dr. Ali Nesin de Leelavati Ödülü’nin sahibi oldu.

6) PISA Direktörüne Göre Eğitim Sistemimiz

Ekonomik İşbirliği ve Kalkında Örgütü’nün (OECD) Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programının uygulandığı PISA sınavı üç yılda bir yapılıyor ve dünyanın dört bir yanındaki 15 yaş grubundaki öğrencileri değerlendiriyor. Sınav kapsamında öğrencilere matematik, fen bilimleri ve okuma alanlarında sorular yöneltiliyor. Türkiye sınava 2003’ten beri katılıyor. Son sınav 2015’te yapıldı. PISA Direktörü Andreas Schleicher, Türk eğitim sistemini değerlendirdi.

5) Fen Eğitiminde Arttırılmış Gerçeklik Örneği

Arttırılmış Gerçeklik (AG) Nedir?

Arttırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses görüntü, grafiklerle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümdür.

Eğitimde AG Uygulamaları

4) Eğitimciler İçin 8 Harika İnfografik Hazırlama Aracı

Günümüz kampanyalarının en önemli aşamalarından birisi de ölçümleme ve sunum. Elde edilen başarı ve verilerin niteliği kadar, bu verilerin sunumu da büyük önem taşıyor. İşte tam bu noktada infografik görseller, kampanyaları çok daha hoş bir halde sunmanıza yardımcı oluyor.

Grafik tasarım kabiliyetleri son derece üst düzey insanlar için bile infografik görsel hazırlamak vakit alıcı bir iş olabiliyor. Ancak İnfografik tasarım yapmak için grafik tasarımcı olmak şart değil. İnternet üzerinden birçok web sitesi aracılığıyla harika infografikler yapmak mümkün. İşte hem grafik tasarımcılar hem de Photoshop’u bir uzay paneli zannedenler için kolayca infografik hazırlamaya yardımcı olacak en başarılı  8 araç;

3) Eğitsel Bir Matematik Oyunu: Çarpanga

Çarpanga adlı akıllı telefon ve akıllı tahta uyumlu matematik oyunu, bugün itibariyle 19000 küsür indirme sayısına ulaşmıştır. Özellikle sosyal medyadan gelen yorumlardan, oyunun öğrenciler için çok faydalı bir oyun olduğu görülmektedir.

MEB’de öğretmen olan oyunun yapımcıları:

2) Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’a Matematik Öğretmenlerinden Mektup!

Sayın bakanımız göreviniz hayırlı olsun. Çalışma döneminizde bir bakan olarak fark yaratacağınızdan hiç şüphemiz yoktur. Büyük ve fedakar Milli Eğitim Bakanlığı ailesi olarak bu yolculukta, ülkemizin bütün çocuklarını kuşatarak ve bu yolda emin adımlarla yürüyeceğiz inşallah. Bu meşakkatli görevi ifa ederken karşımıza çıkan engelleri el birliği ile aşma gayretinde size yardımda kusur etmeyeceğimizi bilmenizi isteriz. Bu yüzden biz matematik öğretmenlerimiz olarak eğitimimize ve öğretimimize katkı sağlayacağını düşündüğümüz fikir ve tespitlerimizi size iletmek isteriz.

1) Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Harekete Geçti! Affetmedi!

Milli Eğitim Bakanlığı LGS yerleştirme sınav sonuçlarını açıkladı. 1 milyon 268 bin kontenjanın 342 bininin boş olmasına rağmen 91 bin öğrenci boşta kaldı.

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yaklaşık 11 aydır bu sistemi kurgulayan Muhterem Kurt, Bakanlık bürokratlarını ve Bakan Ziya Selçuk’u eleştirmişti. Yerleştirmenin algoritmanın değiştirilmesi nedeniyle yapılamadığı iddia edilmişti.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.